mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Insuficienta renala acuta postoperatorie
Index » Patologia chirurgicala urologica » Insuficienta renala acuta postoperatorie
» Consideratii hematologice

Consideratii hematologice







rmocroma si normocitara. Se datoreaza reducerii productiei de eritropoietina prin inhibitia medulara produsa de uree. Dializarea acestor pacienti si administrarea de eritropoietina corecteaza anemia. in vederea interventiei chirurgicale, mai ales la pacientul varstnic este bine ca hemoglobina sa fie peste 9-l0 g%.


Hemoragia

Pacientul uremie are tendinta la sangerare datorita unei disfunctii plachetare. De aceea trebuie efectuate probe de coagulare complete la orice pacient cu creatinina peste 2 mg%. Patogenia acestor sangerari este incomplet cunoscuta: se presupune ca sunt modificari ale factorului n Willebrand. Corectarea tulburarilor de coagulare se face pre-operator prin:




- dializa;

- administrarea de sange;


- ridicarea hematocritului peste 30%;

- desmopresina - (argininvasopresina) - 0,3 ug/ kg, in noaptea dinaintea operatiei;


- crioprecipitat 10 unitati/12 ore;

- estrogeni 0,6 mg/kg zilnic 5 zile inainte de interventie.
Hemodializa se efectueaza in ziua sau chiar seara dinaintea operatiei, fara heparina. Se reia la 12-24 de ore postoperator.


CONSIDERATII ANESTEZICE

Anestezia generala
Este asociata cu o scadere a FSR. Se descriu IRA nefrotoxice la methoxy-fluran (Cousine si Masse, 1973). S-a semnalat imposibilitatea reversibilitatii blocadei neuro-musculare la pancuronium, la fel cu d-tubocurarina (Masse, 1976). Se utilizeaza: Atra-curium, Vecuronium; Tracrium Succinilcolina - poate induce episoade de hiperpotasemie.
SUPORTUL NUTRITIONAL
Pacientii cu clearence-u\\ creatininei sub 40 ml/ minut au o ratie de 0,6 g proteine /kgeorp, cu restrictie de sare, apa, potasiu. Aportul caloric se suplimenteaza la 30 Kcal/kg. Postoperator aportul proteic se suplimenteaza la 1,5 g proteine/kg, respectiv 45 Kcal/kg.
CONSIDERATII POSTOPERATORII
Se stie ca pacientul insuficient renal are o capacitate scazuta de consevare a apei si a sarii. Se acorda o atentie crescuta hidratarii acestor pacienti. Administrarea de apa si sare se face pe baza diurezei acestora. Cand este neie se foloseste un diuretic de ansa (Furosemid). Frecventa hiper-kalemiei este mare (distrugeri tisulare, sange administrat). Este bine ca dializarea acestor pacienti sa se faca la 24 de ore postoperator (din cauza he-parinei). Vindecarea plagii la bolnavul uremie poate fi deficitara? se corecteaza printr-un act chirurgical minutios, controlul uremiei cu dializa si suport nutritional adecvat.


O alta categorie de bolnavi care, in elutia postoperatorie, pot sa devina anurici sunt pacientii cu transt renal. Cauzele imediate ale IRA la un bolnav transtat sunt:


A. Complicatii vasculare:

- tromboza sau stenoza de artera renala;


- tromboza venoasa.

B. Complicatii urinare:


- obstructia ureterala;

- fistula urinara.


C. Complicatii imunologice:

- rejetul hiperacut.


D. Hipolemia.

E. Necroza tubulara acuta.


F. Intoxicatia cu Ciclosporina.

Acest subiect este prezentat in alt modul.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor