mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Insuficienta renala acuta postoperatorie
Index » Patologia chirurgicala urologica » Insuficienta renala acuta postoperatorie
» Concluzii sl perspective

Insuficienta renala acuta postoperatorie


Estimarea frecventei si gravitatii insuficientei renale acute postoperatorii este relativ dificila prin lipsa unor evidente medicale certe si a publicisticii sporadice. Criteriile utilizate pentru diagnosticul de I.R.A. difera de la o lucrare la alta, episoadele de I.R.A. functionale rapid tratate sunt rar raportate, studiile populationale sunt foarte heterogene (varsta, indice de gravitate, tip de interventie chirurgicala). Aceasta este cauza pentru care incidenta I.R.A raportata oscileaza intre 0,1-5% (7). Orice tip de interventie chirurgicala se poate complica cu insuficienta renala acuta postoperatorie, dar cel mai frecvent apare la politraumatizati, in chirurgia cardiaca, vasculara, digestiva etc. (1). Aproximativ 5% dintre pacientii cu complicatii curente postoperatorii au o crestere tranzitorie a creatininei serice (29). 20% dintre pacientii cu stare critica postoperatorie au o crestere a creatininei serice (29): 50% dintre pacientii care au necesitat dializa acuta postope-rator au avut sau urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale (29). Prezentam cateva date statistice asupra incidentei IRA in traumatisme (29). in cel de-al doilea razboi mondial, IRA a survenit la 5% dintre raniti si la 45% din cazurile cu plagi severe (29). in razboiul din Coreea incidenta IRA a fost de 35% la pacientii cu plagi complicate, iar in Vietnam a fost de 0,17% la aceeasi categorie de pacienti (29). Cu toate progresele reanimarii, mortalitatea in IRA postoperatorie nu a scazut semnificativ in ultimii 20 de ani situandu-se intre 17-84%, in medie 50% (1,7). Cauzele de stagnare in ameliorarea acestui indice se explica prin varsta inaintata a pacientilor, dificultatea identificarii factorilor predictivi de IRA postoperator, principalii factori intalniti fiind un grad de alterare a functiei renale preoperator, un grad de insuficienta cardiaca si, inconstant, varsta.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  SectiuniPatologia chirurgicala urologica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
medic nefrolog cluj endocrinolog
Duminica
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024