mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile ficatului si ale tractului biliar
Index » Oncologie si hematologie » Tumorile ficatului si ale tractului biliar
» Adenoamele hepatocelulare - tumorile hepatice benigne

Adenoamele hepatocelulare - tumorile hepatice benigneAdenoamele hepatocelulare sunt tumori benigne ale ficatului intalnite predominant la femeile aflate in a treia si a patra decada a etii. Preponderenta la femei sugereaza o influenta hormonala in p atogeneza lor, iar anticonceptionalele orale au fost implicate. A existat o crestere impresionanta a acestor adenoame de cand au fost introduse anticonceptionalele orale, iar majoritatea pacientilor cu astfel de tumori au folosit acesti agenti hormonali. Adenoamele hepatice multiple au fost asociate cu boala de tezaurizare a glicogenului tip I.
Adenoamele hepatice apar predominant in lobul drept al ficatului, pot fi multiple si sunt deseori mari (> 10 cm). Microscopic, ele sunt constituite din hepatocite normale sau usor atipice. Aceste celule au o cantitate crescuta de glicogen, care le face sa apara mai pale si mai mari decat normal. Semnele clinice includ dureri si prezenta unei mase palpabile sau semne de hemoragie intratumorala (durere si colaps circulator). Diagnosticul se pune de obicei printr-o combinatie de tehnici: echografie, tomografie computerizata (TC), rezonanta magnetica nucleara (RMN), arteriografie hepatica selectiva si investigatii cu radionuclizi. Imaginea angiografica este tipic hipervasculara, dar include deseori regiuni hipovasculare. Analiza cu technetiu 99 m arata, de obicei, un defect de incarcare, deoarece celulele Kupffer fagocitare sunt absente. Exista un risc de transformare maligna in jurul a 10%; riscul este mai mare pentru adenoamele mari (> 10 cm) si multiple.
In ceea ce priveste tratamentul, o pacienta care ia contraceptive orale trebuie sa inceteze acest lucru. Daca leziunea este mare (8 pana la 10 cm), aproape de suprafata si rezecabila, interventia chirurgicala este adecvata. Datorita riscului de rupere, sarcina trebuie etata.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor