mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Anomalii ale volumului urinar - poliuria

Anomalii ale volumului urinar - poliuria







Volumul de urina produs variaza in functie de aportul de lichide, functia renala si nevoile fiziologice ale individului. Cauzele productiei urinare scazute (oliguria) sau absente (anuria) au fost discutate mai sus in acest modul. -> Fiziologia formarii apei libere si conservarea renala a apei sunt discutate in modulul 269.
POLIURIA Numai din istoric, este deseori dificil sa se deosebeasca frecventa urinarii (deseori de volume mici) de poliurie; pentru evaluare este necesara colectarea urinii pe 24 h (ura 47-4). Este necesar sa se determine daca poliuria reprezinta o diureza osmotica sau apoasa si daca diureza este adecvata circumstantelor clinice. O persoana obisnuita excreta intre 600 si 800 mosm de solvati zilnic, in principal ca uree si electroliti. Osmolaritatea urinara poate ajuta la deosebirea diurezei osmotice de cea apoasa. Daca debitul urinar este


> 3 L/zi (arbitrar definit ca poliurie) iar urina este diluata (< 250 mosmol/L), atunci excretia totala de miliosmoli este normala si este prezenta o diureza apoasa. Aceasta situatie poate surveni in polidipsie, secretia inadecvata de A (diabet insipid central) sau incapacitatea tubilor renali de a raspunde la A (diabet insipid nefrogen). Daca volumul urinar este
> 3 L/zi iar osmolalitatea urinara > 300 mosmol/L, atunci este clar prezenta diureza osmotica si este obligatorie cautarea solvatului (solvatilor) responsabil(i).
Filtrarea excesiva a unui solvat greu reabsorbabil precum glucoza, manitolul sau ureea, poate inhiba reabsorbtia de NaCl si apa in tubul proximal si conduce la excretie urinara crescuta. Diabetul zaharat prost controlat este cea mai obisnuita cauza de diureza osmotica, ce duce la depletie volemica si hipertonia serului. Deoarece concentratia urinara a Na este mai mica decat cea a sangelui, se pierde mai multa apa decat Na, determinand hipernatremie si hipertonie. Diurezele osmotice iatrogene apar in mod obisnuit dupa administrarea de manitol, substante de contrast radiologie si alimentatie bogata in proteine (enterala sau parenterala), ce duce la productie si excretie de uree crescute. Mai putin obisnuit, pierderi excesive de Na pot apare in bolile chistice renale si in sindromul Bartter sau in timpul evolutiei unui proces tubulointerstitial (precum necroza tubulara acuta in rezolutie). in aceste asa-numite boli cu pierdere de sare, leziunile tubulare au ca rezultat alterarea directa a reabsorbtiei Na si reduc indirect raspunsul tubilor la aldosteron. De obicei, pierderile de Na sunt mici, iar excretia obligatorie de urina este mai mica de 2 L/zi. (Necroza tubulara acuta in remisiune si diureza postobstructiva sunt exceptii si pot fi asociate cu o natriureza semnificativa si cu poliurie).
Formarea de volume mari de urina diluata reprezinta statusuri polidipsice sau diabet insipid (modulele 276 si 330). Polidipsia primara poate fi rezultatul obiceiurilor, bolilor psihice, leziunilor neurologice sau medicamentelor. in timpul polidipsiei deliberate, volumul de lichid extracelular este normal sau crescut, iar nivelele de A sunt scazute, deoarece osmolalitatea serului tinde sa fie apropiata de limitele inferioare ale normalului. Reabsorbtia apei din tubii contorti distali si din tubii colectori este minima cand nivelele A sunt scazute. Stimulul pentru reabsorbtia apei este scazut si el datorita "spalarii\" gradientelor de hipertonicitate medulara. Concentratia serica a Na poate ajuta la deosebirea pacientilor cu polidipsie primara de cei cu diabet insipid; pacientii cu polidipsie tind sa aiba concentratii sodice serice scazute sau normale, in timp ce pacientii cu diabet insipid au de obicei concentratii normale spre mari. Pentru precizarea diagnosticului exact poate fi necesar un test de deprivare la apa ( modulul 330).


Diabetul insipid central poate avea origine idiopatica sau poate fi secundar unei varietati de afectiuni hipotalamice ce includ statusul posthipofizectomie, bolile hipotalamice traumatice, neoplazice, inflamatorii, vasculare sau infectioase. Diabetul insipid central idiopatic este asociat cu distrugerea selectiva a neuronilor ce secreta vasopresina din nucleii supraoptic si paraventricular si poate fi mostenit ca trasatura autozomal dominanta sau poate sa apara spontan (ura 47-4), ( modulul 330). Diabetul insipid nefrogen poate sa apara intr-o varietate de situatii clinice, asa cum este rezumat in ura 47-4. Hipercalcemia si hipopotasemia sunt cauze reversibile de diabet insipid nefrogen, dar exista si afectiuni familiale. De obicei, diabetul insipid nefrogen este dobandit in urma unei boli renale sau a unui tratament medicamentos (ura 47-4). Atat in diabetul insipid central cat si in cel nefrogen, reabsorbtia apei este redusa de-a lungul nefronului distal. Similar cu spalarea gradientilor medulari observata in polidipsie, diabetul insipid este asociat cu diluarea solvatilor medulari. Administrarea de A poate duce la formarea unei urini mai concentrate, dar osmolalitatea urinara maxima atinsa este deseori sub normal ( modulul 330).
Determinarea nivelului plasmatic de A este recomandata drept cea mai buna metoda pentru deosebirea diabetului insipid central de cel nefrogen. Alternativ, un test de deprivare la apa (modulul 330) si administrarea exogena de A pot sa deosebeasca polidipsia primara de diabetul insipid central si nefrogen.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor