mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Cetoacidoza

Cetoacidoza







Cetoacidoza diabetica ( si modulul 334) Aceasta situatie este determinata de cresterea meolismului acizilor grasi si acumularea de cetoacizi (acetoacetat si |3 -hidroxibutirat) Cetoacidoza diabetica apare de obicei in diabetul zaharat insulin-dependent in asociere cu oprirea administrarii de insulina sau in conditiile unor afectiuni intercurente, cum ar fi infectii, gastroenterite, pancreatite sau infarct miocardic care cresc necesarul de insulina, temporar si acut. Acumularea cetoacizilor participa la cresterea GA si se insoteste cel mai frecvent de hiperglicemie (glicemia > 17 mmoli/L (300 mg/dL)). Controlul acestei situatii este descris in modulul 234. Ar trebui notat faptul ca deoarece insulina previne productia de cetone, terapia cu bicarbonat este rareori necesara, exceptand acidemia severa (pH < 7,1) si atunci numai intre anumite limite (asa cum s-a discutat anterior pentru corectarea acidozei lactice).


Cetoacidoza alcoolica Alcoolismul cronic poate dezvolta cetoacidoza atunci cand consumul de alcool este oprit brusc; se asociaza frecvent cu vomismente, durere abdominala, infometare si depletie volemica.

Concentratia glucozei este scazuta sau normala si acidoza poate fi severa din cauza nivelului crescut de cetone, predominant |3 -hidroxibutirat. Acidoza lactica moderata poate coexista din cauza alterarii procesului redox. Reactia nitroprusiatului cu cetonele (Acetest) poate detecta acidul cetoacetic, dar nu si |3-hidroxibutiratul, deci gradul de cetona si cetonuria pot fi subestimate. Tipic, nivelurile de insulina sunt scazute, iar concentratia trigliceridelor, cortizolului, gluca-gonului si hormonului de crestere sunt crescute.



TRATAMENT

Tratamentul consta in resilirea volumului intravenos si administrarea de glucoza intravenos (5% glucoza in 0,9% NaCl). Hipofosfatemia, hipokaliemia si hipomagneziemia pot coexista si trebuie corectate. Hipofosfatemia se obser frecvent la 12-24 h dupa internare si poate fi exagerata de administrarea de glucoza si, daca e severa, poate induce rabdomioliza. Hemoragia digesti superioara, pancreatita si pneumonia pot insoti aceasta afectiune.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor