mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Acidoza respiratorie

Acidoza respiratorie







Acidoza respiratorie poate fi determinata de afectiuni pulmonare sere, oboseala muschilor respiratori sau anomalii in controlul ntilatiei si este determinata de cresterea Paco2 (elul 50-5). In acidoza respiratorie acuta, exista o crestere compensatorie imediata (prin mecanismele tampon celulare) a HCO3, care creste cu 1 mmol/L pentru fiecare 10 mmHg crestere aPaco2. in acidoza respiratorie cronica (> 24 h), apare adaptarea renala si HCO3 creste cu 4 mmoli/L pentru fiecare 10 mmHg crestere a Paco2. HCO3 seric nu creste in mod normal peste 38 mmoli/L. Compensarea renala (cresterea reabsorbtiei de HCO3) incepe in primele 12-24 h si este completa dupa 5 zile.
Manifestarile clinice variaza in functie de seritatea si durata acidozei respiratorii, a bolilor subiacente si a hipoxemiei, atunci cand ea exista. O crestere rapida a Paco2 poate determina anxietate, dispnee, confuzie, psihoza, halucinatii si, in final, coma. in stadii mai putin avansate, hipercapnia cronica include tulburari ale somnului, pierderi de memorie, somnolenta diurna, tulburari de personalitate, afectari ale coordonarii si tulburari motorii cum ar fi tremor, mioclonii, asterixis. Cefaleea si alte semne care mimeaza cresterea presiunii intracraniene, cum ar fi edemul papilar, reflexe anormale, slabiciune musculara focala sunt determinate de vasoconstrictia secundara pierderii efectelor vasodilatatoare ale CO2.


Depresia centrilor respiratorii printr-o dirsitate de medicamente, traume sau boli, poate produce acidoza respiratorie. Aceasta poate apare acut in anestezia generala, administrarea de sedati, traume cerebrale sau cronic in administrarea de sedati, alcool, tumori intracerebrale si in sindroamele de tulburari respiratorii din timpul somnului, care includ sindromul de afectare primara alolara si sindromul de hiperntilatie din obezitate (modulele 263 si 264). Anomaliile sau afectiunile neuronilor motori, ale jonctiunilor neuromusculare sau ale muschilor scheletici pot determina hipontilatie prin oboseala muschilor respiratori. Ventilatia mecanica, cand nu este adaptata si supragheata corespunzator, poate determina acidoza respiratorie, mai ales daca productia de CO2 creste brusc (din cauza febrei, agitatiei, sepsisului sau supraalimentarii) sau daca ntilatia alolara scade din cauza deteriorarii functiei pulmonare. Nilurile crescute ale presiunii poziti de la sfarsitul expiratiei in prezenta unui debit cardiac scazut pot detemina hipercapnie ca rezultat al unor cresteri mari ale spatiului alolar mort (modulul 266).
Hipercapnia acuta este deseori consecinta obstruarii cailor aeriene superioare sau a bronhospasmului generalizat, cum ar fi in astmul ser, anafilaxie, inhalarea de aer fierbinte sau toxine. Hipercapnia cronica si acidoza respiratorie apar in stadiul final al unei afectiuni pulmonare obstructi. Afectiunile restricti incluzand atat peretele toracic, cat si plamanii pot determina acidoza respiratorie din cauza unui efort meolic mare de respiratie, care determina oboseala muschilor respiratori. Stadiile avansate ale afectiunilor restricti intra- si extra-pulmonare se prezinta ca acidoza respiratorie cronica.


Diagnosticul de acidoza respiratorie necesita, prin definitie, masuratori ale Paco2 si ale pH-ului arterial. O anamneza detaliata si un examen obiectiv atent indica deseori cauza. Studiile functiei pulmonare (modulul 250), incluzand spirometria, capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon, volumele pulmonare, presiunea arteriala a Paco2 si saturatia in O2 precizeaza, de obicei, daca acidoza respiratorie este secundara unei boli pulmonare. Studiul cauzelor nonpulmonare trebuie sa includa un istoric detaliat al ingestiei de medicamente, masurarea hematocritului si evaluarea cailor respiratorii superioare, a peretelui toracic, pleurei si a functiei neuromusculare.

TRATAMENT
Tratamentul acidozei respiratorii depinde de debutul si seritatea sa. Acidoza respiratorie acuta poate fi amenintatoare de viata, iar masurile luate pentru a indeparta cauzele subiacente trebuie asociate cu realizarea unei ntilatii alolare adecvate. Aceasta poate sa insemne intubatie traheala si ntilatie mecanica asistata. Administrarea de oxigen trebuie facuta cu atentie la pacientii cu boli pulmonare obstructi sere si cu retentie cronica de CO , care respira spontan (modulul 258). Cand administrarea de oxigen este facuta necorespunzator, acesti pacienti pot aa o acidoza respiratorie progresiva. Corectarea rapida si agresiva a hipercapniei trebuie evitata din cauza faptului ca scaderea Paco2 poate provoca aceleasi complicatii aparute in alcaloza respiratorie acuta (ex.: aritmii cardiace, scaderea perfuziei cerebrale si convulsii). Paco2 trebuie scazuta treptat in acidoza respiratorie cronica catre nilurile de baza ale Paco2, concomitent cu administrarea de suficient CI si K+ pentru a creste excretia renala de HCO3.
Acidoza respiratorie cronica este adesea dificil de corectat, dar masurile luate pentru imbunatatirea functionarii plamanilor, cum ar fi oprirea fumatului, folosirea oxigenului, bron-hodilatatoare, glucocorticoizi, diuretice si fizioterapie pot ajuta anumiti pacienti si pot preni deteriorarea functiei pulmonare la cei mai multi. Folosirea stimulentelor respiratorii poate fi utila la pacientii selectati, mai ales daca hipercapnia este exagerata in raport cu afectarea pulmonara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor