mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Acidoza metabolica - tratament

Acidoza metabolica - tratament





Acidoza meolica poate apare din cauza unei cresteri a productiei de acizi endogeni (cum ar fi lactatul si cetoacizii), a pierderii de bicarbonat (in diaree) sau a acumularii de acizi endogeni (ca in insuficienta renala). Acidoza meolica are efecte puternice asupra sistemelor respirator, cardiac si nervos. Scaderea pH-ului sanguin este insotita de o crestere caracteristica a ntilatiei, in special a volumului curent (respiratia Kussmaul). Contractilitatea cardiaca intrinseca poate fi deprimata, dar functia inotropa poate fi normala din cauza eliberarii de catecolamine. Pot fi prezente atat vasodilatatia arteriala periferica, cat si noconstrictia centrala; scaderea compliantei vasculare centrale si pulmonare predispune la edem pulmonar, chiar daca exista o supraincarcare volemica minima. Functia sistemului nervos central este deprimata si apar cefalee, letargie, stupoare si in anumite cazuri, chiar coma. Poate aparea de asemenea intoleranta la glucoza.

TRATAMENT
Este general acceptat faptul ca tratamentul acidozei meolice cu solutii alcaline trebuie rezervat acidemiei sere, cu exceptia situatiei in care pacientul nu are "HCO3 potential\" in plasma. [HCO3 ] potential poate fi estimat din cresterea (A) gaurii anionice (AGA = GA pacientului - 10). Trebuie determinat daca acizii anionici plasmatici sunt meolizabili (ex.: P-hidroxibutirat, acetoacetat, lactat) sau nemeolizabili (anionii care se acumuleaza in insuficienta renala cronica sau ingestia de toxine). Cei din urma necesita resilirea functiei renale pentru a recupera deficitul de [HCO3 ], un proces lent si deseori imprevizibil. Consecutiv, pacientii fara GA (acidoza hipercloremica), o GA mica (acidoza mixta hipercloremica si GA) sau o GA atribuita unor anioni nemeolizabili, in situatia unei insuficiente renale, necesita terapie alcalina fie orala (NaHCO3 sau solutie Shohl), fie intranoasa (NaHCO3), intr-o cantitate necesara pentru a creste lent bicarbonatul plasmatic la un nil cuprins intre 20 si 22 mmoli/L.
Controrsele existente sunt cu privire la folosirea alcalilor la pacientii cu acidoza pura cu GA determinata de acumularea de anioni organici meolizabili (cetoacidoza sau acidoza lactica). in general, acidoza sera (pH < 7,20) necesita administrarea intranoasa de 50-l00 mEq de NaHCO3, in 30-45 min, in primele 1-2 h de terapie. O asemenea cantitate modesta de alcalii in aceasta situatie furnizeaza o masura suplimentara de siguranta, dar este esential sa se monitorizeze electrolitii plasmatici in cursul terapiei, deoarece [K+] poate scadea pe masura ce pH-ul creste.
Asa cum s-a indicat anterior, sunt doua categorii mari de acidoze meolice clinice: 1) cu GA mare si 2) cu GA normala sau acidoza hipercloremica (elele 50-2 si 50-3).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor