mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Urgente oncologice
Index » Oncologie si hematologie » Urgente oncologice
» Obstructia intestinala

Obstructia intestinala


Share

Obstructia si reobstruc-tia intestinala este o problema obisnuita la pacientii cu cancer in stadii avansate, in mod special cu carcinom colorectal sau ovarian. Totusi, alte cancere, cum ar fi cel de plaman sau san si melanomul, pot metastaza la nivel abdominal, conducand la obstructie intestinala. Pseudoobstructia intestinala este determinata de infiltrarea mezenterului sau a musculaturii netede intestinale de catre tumora, de afectarea plexului celiac sau prin neuropatia paraneoplazica la pacientii cu cancer pulmonar cu celule mici. Neuropatia paraneoplazica se asociaza cu anticorpi IgG care actioneaza cu neuronii plexurilor submu-coase simienterice ale jejunului si stomacului. Cancerul ovarian poate determina atat o obstructie luminala autentica, cat si o pseudoobstructie care se produce atunci cand invazia circumfe-rentiala a segmentelor intestinale impiedica progresia antero-grada a contractiilor peristaltice.


Debutul obstructiei este de obicei insidios. Durerea este simptomul cel mai obisnuit si are, de obicei, un caracter colicativ. Durerea poate fi data si de distensia abdominala, de mase tumorale sau de hepatomegalie. Vomismentele pot fi intermitente sau continue. Pacientii cu obstructie completa prezinta, de obicei, constipatie.
Examenul obiectiv poate arata o distensie abdominala cu timpanism, ascita, unde peristaltice vizibile, sunete intestinale de intensitate crescuta si mase tumorale. Radiografia abdominala pe gol poate evidentia multiple nivele aerice si dilatatii ale intestinului subtire sau gros. Dilatatia oculta a cecului mai mult de 12-l4 cm reprezinta o urgenta chirurgicala, din cauza
riscului mare de ruptura. Prognosticul general pentru pacientul neoplazic care dezlta obstructie intestinala este prost, cu o medie a duratei de supravietuire de 3-4 luni. Aproape un sfert pana la o treime dintre cazuri au obstructie intestinala datorata altor cauze in afara cancerului. Aderentele formate dupa operatii anterioare reprezinta o cauza obisnuita de obstructie intestinala. Ileusul produs de vincristina este o alta cauza reversibila de obstructie.


TRATAMENT
Tratamentul obstructiei intestinale la pacientii cu neoplasm avansat variaza de la caz la caz. Extensia neoplasmului subiacent si starea functionala a majoritatii organelor ar trebui evaluate inaintea oricarei atitudini. Tratamentul initial ar trebui sa includa evaluarea chirugicala. Operatia nu este intotdeauna reusita si poate conduce la complicatii chirurgicale, cu o mortalitate crescuta (10-20%). Pacientii cunoscuti a avea un neoplasm intraabdominal in stadii avansate ar trebui supusi unui tratament conservator de durata, inclusiv decom-presie nazogastrica. Tratamentul cu antiemetice, antispastice si analgezice poate permite pacientilor sa nu se interneze. Octreotidul, care este un analog al somatostatinei, a fost folosit cu succes in tratamenul obstructiei intestinale la pacientii neoplazici. Efectul inhibitor al octreotidului asupra secretiei gastrointestinale determina disparitia mismentelor si a durerii.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Oncologie si hematologie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai