mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Urgente oncologice
Index » Oncologie si hematologie » Urgente oncologice
» Hemoptizia

Hemoptizia







In timp ce hemoptizia este determinata, de obicei, de situatii nemaligne, ea poate apare si la pacientii in varsta cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare, care au tulburari de coagulare sau trombocitopenie. Volumul sangerarii este deseori dificil de apreciat. Atunci cand apare dispneea, hemoptizia trebuie tratata de urgenta. Deseori pacientii pot spune unde apare sangerarea. Ei trebuie plasati astfel incat sa nu aspire sange, sa li se administreze oxigenoterapie si sa fie supusi bronhoscopiei de urgenta. Daca este detectat locul leziunii, fie pacientul este supus unei proceduri chirurgicale definiti, fie leziunea este tratata cu laser cu neodimiu: ytrium - aluminiu - garnet (Nd: YAG), tamponada endobronsica sau cateterizarea sau embolizarea arterei bronsice. Este de preferat interntia chirurgicala, celelalte proceduri fiind mai putin eficiente in fata unei sangerari bruste, iar complicatiile comune cu cele ale procedurilor de tamponare si embolizare. Trombocitopenia si defectele de coagulare ar trebui corectate, pe cat este posibil.

OBSTRUCTIA DE CAI AERIENE
In general, obstructia cailor aeriene se refera la un blocaj la nilul bronhiei principale sau deasupra. Se poate produce fie prin cresterea tumorala intraluminala, fie prin compresia extrinseca a cailor aeriene. Daca obstructia este proximal de laringe, traheostomia poate salva viata bolnavului. Pentru obstructii mai distale, este de preferat interntia chirurgicala. Totusi, radioterapia (atat iradierea externa, cat si brahiterapia), impreuna cu administrarea de glucocorticoizi pot sa dezobstrueze caile aeriene. Pentru leziunile intrinseci, in special leziunile centrale incomplet obstructi, tratamentul cu laser Nd: YAG sau terapia fotodina-mica (fosfosensibilizare plus lumina) pot fi eficiente. Terapia fotodinamica are avantajul ca se poate aplica pacientilor care nu sunt supusi interntiei chirurgicale.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor