mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
Index » Oncologie si hematologie » Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
» Tulburarile hemoglobinei

Tulburarile hemoglobinei


Share

in general, anemiile microcitare sunt consecinta unor anomalii ale productiei de hemoglobina. Productia de hemoglobina necesita fier, sinteza hemului si sinteza globinei. Problemele legate de aprovizionarea cu fier sunt discutate in modulul 106, defectele sintezei hemului in modulul 343, iar defectele sintezei de globina vor fi discutate in prezentul modul. Plumbul impiedica sinteza hemului (printre alte procese enzimatice), intoxicatia cu plumb fiind discutata in modulul 397. in cazul unei sinteze deficitare a globinei, asa cum este cazul in talasemii, globulele rosii care rezulta din procesul de formare sunt microcitare.Cu toate acestea, unele anomalii ale hemoglobinei nu determina anemie microcitara, ci duc la hemoliza, in timp ce altele nici nu provoaca anemie.


Tulburarile ereditare care au ca rezultat anomalii structurale ale hemoglobinei (hemoglobinopatiile) sau o cantitate insuficienta de hemoglobina (talasemiile) sunt cele mai frecnte boli genetice ale omului. Hemoglobina nu numai ca este esentiala pentru transportul normal al oxigenului de catre globulele rosii, dar, in calitate de componenta majora a acestor celule, le influenteaza forma, dimensiunile si deformabilitatea. Alterarile genetice si cele dobandite ale structurii hemoglobinei pot stanjeni eliberarea oxigenului si transportul acestuia, pot scurta durata de viata a globulelor rosii si impiedica trecerea lor prin vasele sanguine de calibru mic. Rezultatul este instalarea anemiei hemolitice si ischemie tisulara localizata. Dat fiind ca multe modificari ale moleculei de hemoglobina sunt compatibile cu viata, si chiar cu o stare de sanatate normala, medicul va intalni multe tulburari care sunt anomalii ereditare sau dobandite ale hemoglobinei. Mai mult, din cauza disponibilitatii hemoglobinei, aceasta a fost un instrument preferat al cercetatorilor, in special in domeniile fiziologiei, biochimiei si geneticii. Siclemia a fost prima boala umana inteleasa la nilul amino-acizilor, iar gena pentru beta globina a fost prima gena umana clonata.


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Oncologie si hematologie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai