mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Evaluarea clinica si paraclinica a statusului hormonal
Index » Endocrinologie si metabolism » Evaluarea clinica si paraclinica a statusului hormonal
» Hormonii ovarieni

Hormonii ovarieniNivelurile plasmatice medii si ratele de productie ale principalilor hormoni orieni sunt prezentate in elul 337-l. Rata de productie a hormonului este suma cantitatii de hormon produs prin secretie glandulara directa si prin conversia extraglandulara a pro-hormonilor.
Estrogenii Caracterele sexuale secundare normale implica faptul ca productia de estrogen a fost adecta in trecut. Statusul estrogenic curent poate fi estimat prin examinare pelvina. Prezenta unui gin umed, cu mucus cervical abundent, clar, filant, care poate fi intins si care cand este intins pe o lamela are aspect de arborizatie sau feriga este o doda puternica a productiei adecte de estrogen. Demonstrarea citologica a celulelor epiteliale ginale mature si a celulelor scuamoase cornificate abundente cu nuclei picnotici confirma prezenta nivelurilor de estrogen adecte.


Testul intreruperii bruste a progesteronului furnizeaza o eluare functionala a statusului estrogenic. Daca menstruatia apare intre o saptamana si 10 zile dupa sfarsitul unei administrari de medroxiprogesteron acetat (10 mg, oral, o data sau de doua ori pe zi timp de 5 zile) sau dupa o unica injectie intramusculara de progesteron (100 mg), atunci amorsarea estrogenului preexistent a fost adecta pentru a permite sangerarea de intrerupere.
Datorita nivelului sau riabil in plasma in cursul ciclului normal si dificultatii de a aprecia ziua ciclului la femeile cu cicluri anormale, determinarea nivelurilor de estrogen in plasma sau urina prin eluarile de rutina este de mica utilitate in eluarea de rutina a statusului estrogenic. Estradiolul plasmatic este masurat in cursul incercarilor de a induce ovulatia cu gonadotropine menopauzale umane pentru a preveni dezvoltarea sindromului de hiperstimulare oriana si este utilizata mai departe, cu eluare ultrasonica, pentru monitorizarea cresterii foliculare la femeile care sunt supuse fertilizarii in vitro.
Progesteronul Menstruatiile ciclice, predictibile implica faptul ca progesteronul este secretat adect in timpul fazei luteale a ciclului menstrual. Indicatiile de dozare specifica a progesteronului sunt date pentru a demonstra ovulatia sau a elua gradul de adecre a fazei luteale in eluarea femeilor infertile si pentru a separa subiectii cu agenezie miilleriana de aceia cu sindrom de testicul feminizant. Pot fi utilizate diverse teste functionale ale secretiei de progesteron. Cel mai putin costisitor si cel mai util este masurarea zilnica a temperaturii bazale corporale de la un capat la celalalt al ciclului. Datorita proprietatilor termogenice ale progesteronului, demonstrarea unei curbe lunare bifazice cu o crestere a temperaturii timp de aproximativ doua saptamani dupa ovulatie este o doda serioasa a secretiei de progesteron in cursul fazei luteale ( ura 337-5). Prezenta unui mucus cervical scos care nu se intinde si nu are aspect de feriga la uscarea pe lamela si cu predominanta celulelor intermediare la citologia ginala sau demonstrarea epiteliului secretor in biopsia de endometru in cursul fazei luteale, in zilele 20-22 ale ciclului, furnizeaza o doda in plus a secretiei de progesteron. In plus, masurarea progesteronului seric prin RIA, FIA sau ELISA poate fi folosita pentru a estima secretia de progesteron de catre corpul galben.


Androgenii In conditii normale, orul secreta androstendion, testosteron si dehidroepiandrosteron. in conditiile unui exces androgenic, hirsutismul si/sau virilizarea sunt obisnuite. Eluarea excesului de androgeni este discutata in modulul 53.


DIAGNOSTICAREA SARCINII

In mod obisnuit, sarcina este suspectata si diagnosticata pe baza istoricului si a examenului fizic. Semnele fizice sunt: menstruatii anterioare ciclice, predictibile, amenoree acompaniata de sensibilitatea sanilor, stare de rau, oboseala si greata, iar tactul ginal depisteaza un uter moale si marit ca volum.
Determinarile de laborator ale produsilor placentari usureaza diagnosticul de sarcina. Gonadotropina corionica umana (hCG) este secretata de celulele trofoblastice placentare in plasma materna si excretata in urina. Testele pentru masurarea continutului de hCG al serului sau urinei utilizeaza fie anticorpi anti-hCG, fie receptor pentru hCG. Cu teste adecte este posibila detectarea sarcinilor la 8-l0 zile dupa ovulatie si inainte de prima perioada menstruala ce fi absenta. Testarea subunitatii |3 a hCG in ser sau urina face posibila diferentierea dintre excesul de LH si de hCG, o distinctie importanta in eluarea femeii cu boala trofoblastica, ca de exemplu mola hidatiforma sau coriocarcinom.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai