Acest termen include cazurile de urticarie recidivanta ce prezinta caracterele histologice ale vascularitelor necrotizante.
Afecteaza predominant femeile si se deosebeste de urticarie prin caracterul mai persistent al leziunilor (pana la 72 ore) , care lasa adesea pete purpurice reziduale si descuamare, semn al extravazari de hematii.
Destul de frecnt sunt prezente manifestari sistemice: artralgii, artrite, tulburari gastrointestmale , uneori si manifestari renale. La unii bolnavi s-a observat aparitia si a altor simptome cutanate, cum sunt maculele eritematoase, focare purpurice, lido reticular, angioedem.
Eruptia urticariana cu caracter recurent poate afecta orice parte a tegumentului si mucoasele.
Histopatologic se observa prezenta unei angeite leucocitoclazice. Imunofluorescenta evidentiaza depuneri de Ig M si fractiuni ale Št in peretii vaselor sau la nilul jonctiunii dermo-epidermice. Frecnt se evidentiaza o crestere a VSH, care in urticaria comuna este normala. Eozinofilia, prezenta complexe imune circulante, a crioglobulinelor, a anticorpilor antinucleari si a hipergammaglobulinemiei cu predominanta Ig G pot fi de asemenea observate, dar nu constituie caracteristice diagnostice ale sindromului. S-a evidentiat si hipocomplementemie la 50% din cazuri.
Diagnosticul se pune pe caracterele histopatologice, asociate cu modificarile imunopatologice.
Diagnosticul diferential: cu formele comune de urticarie cronica pe baza datelor mentionate; cu lupusul eritematos care se poate insoti de leziuni urticariene.
Tratament: de obicei bolnavii nu raspund la tratament cu antihistaminice si necesita doze mari de corticosteroizi. in unele cazuri se asociaza Prednisolon si dapsone. Eficiente sunt si Indometacinul sau, la nevoie, imunosupresi.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor