mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile venelor
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile venelor
» Parapsoriazisul varioliform mucha - habermann

Parapsoriazisul varioliform mucha - habermann





Este o boala de cauza necunoscuta care apare la orice varsta, dar mai frecvent la adolescenti si adulti tineri. Se mai numeste si pitiriazis lichenoid varioliform; prin caracterele sale clinice si histologice se incadreaza intre vascularitele alergice.
Aspecte clinice: in formele acute manifestarile cutanate sunt precedate de febra, cefalee si dureri articulare. Eruptia de aspect polimorf este constituita din papule edematoase, usor eritematoase, cu culatie centrala si necroza care se elimina si se vindeca, lasand o cicatrice deprimata. Localizata la nivelul membrelor, leziunile se pot extinde pe tot corpul, mai rar la nivelul extremitatii cefalice.

Forma cronica se caracterizeaza prin papule mici, ferme, lichenoide, rosii-brune, acopente de o scuama aderenta sub care se gaseste o suprafata lucitoare, in cateva saptamani papulele se aplatizeaza, scuamele se desprind lasand macule pigmentate care se sterg treptat. La leziunile de tip parapsoriazis in picatura se asociaza leziuni vasculitice. Rareori se observa cicatrice. Ambele forme lasa uneori leucodermie tranzitorie sau persistenta.

Aspect histologic -> leziunile recente prezinta un infiltrat predominant limfocitar la nivelul si in jurul capilarelor dilatate din derm. Epidermul este edematos si invadat de histiocite si limfocite. in centrul leziunilor se remarca scuame paracherotozice. In reactiile mai intense se pot observa zone de necroza in formele acute eruptia se linisteste in cateva saptamani, vindecarea fiind completa in cateva luni; alteori survin recaderi. Formele cronice evolueaza recidivant pe perioade lungi.

Diagnosticul diferential: eruptia polimorfa tipica nu poate fi confundata. Forma acuta culoasa trebuie deosebita de varicela. in formele cronice se face diagnosticul diferential cu lichenul , psoriazisul gutat, sifilisul secundar, Tratament; se cauta infectia de focar ; chiar daca nu se gaseste se face totusi antibioterapie preferabil cu tetraciclina 2g/zi, 2-4 saptamani, apoi utilizam alte antibiotice: Eritromicina, Ampicilina, 2-4 saptamani, eventual si Metronidazol. Cu bune rezultate se foloseste Dapsona.
In cazuri mai severe se administreaza corticoizi sistemici. AZn formele cronice recidivante se poate folosi Metotrexat 7,5-20 mg/saptamana sau saruri de aur (Auranofm ). Se pot folosi vitaminele A si D. Se poate practica si PUVA, U, helioterapie.






Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor