mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile venelor
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile venelor
» Vasculita alergica gougerot - ruiter

Vasculita alergica gougerot - ruiter





Aceasta entitate reprezinta cea mai frecventa forma de vasculita alergica cutanata ce poate interesa, ocazional, si alte organe. Se caracterizeaza printr-o mare varietate de leziuni, cu evolutie acuta , subacuta sau cronica.

Forma acuta este precedata adesea de infectii microbiene, focare minore de infectie fiind uneori la originea acestor manifestari, care se amelioreaza dupa asanarea lor,.

Clinic; predomina leziunile purpurice si necrotice, localizate cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare ( se pare ca un rol important, agravant, il joaca ortostatismul). in unele cazuri insa , pot fi afectate bratele, coapsele, fesele, mai rar eruptia fiind generalizata si polimorfa, cu leziuni eritematoase si urticariene( de tipul eritemului polimorf), purpura si echimoze, noduli, bule, necroza si ulceratie. Eruptiile acute se pot asocia cu afectarea starii generale , febra , cefalee, artralgii, simptome gastrointestinale. Evolutia este imprezibila, variind de la caz la caz. Poate sa existe un singur puseu acut care sa dureze 2-3 saptamani, sau apar pusee repetate timp de luni sau ani.

Forma subacuta se caracterizeaza printr-o eruptie in care predomina leziunile purpurice si pustuloase, ce pot conflua , formand placi asemanatoare cu cele din eritema elevatum et diutinum. Mai pot aparea noduli si mici zone necrotice.
Persistenta eruptiei peste trei luni caracterizeaza forma cronica , care poate evolua continuu sau in pusee recidivante. Aceasta forma se poate prezenta sub aspectul trisimptomului Gougerot, cu pete eritematoase, leziuni purpurice si mici noduli dermici, la care se pot asocia uneori papule urticariene. Starea generala nu este afectata. Aceste forme prelungite se pot insoti de pigmentarea brun-galbuie a gambelor.

Diagnosticul se sileste pe seama anamnezei, datelor clinice, histopatologice, evolutie .

Examenul histopatologic; - exista modificari ce intereseaza arteriolele, capilarele si venele din dermul superficial si mediu. Se observa leziuni caracteristice pentru vasculitele leucocitoclazice: capilare dilatate, trombozate, arteriole cu endoteliul balonizat, cu depuneri fibrinoide si uneori necroza a peretelui vascular, urmata de necroza epidermica. in jurul vaselor exista un infiltrat dens cu PMN partial dezintegrate, cu nuclei picnotici sau fragmentati (praf nuclear ) si eritrocite extravazate. Cand infiltratul polinuclear este situat in dermul superficial, poate forma pustule subepidermice. Imunofluorescenta directa: permite edentierea de Ig si Št la nivelul peretelui vascular in cazul leziunilor incipiente.

Microscopie electronica: edentiaza la nivelul venulelor endotelii voluminoase cu cule de pinocitoza si lozitati citoplasmatice ; un material granulos electronodens in lumenul vascular si o substanta amorfa, granulomatoasa printre celulele endoteliale si pericite , celule perivasculare alterate, fragmente nucleare si citoplasmatice alaturi de mase dense de fibrina. Diagnosticul diferential - se face cu leziunile cutanate aparute in endocardita bacteriana subacuta, in LES, in disglobulinemii. Tuberculidele papulonecrotice nu se asociaza cu purpura si au un aspect monomorf. Formele acute si subacute de vasculita alergica trebuie diferentiate de eritemul polimorf. Poliarterita nodoasa prezinta semne ale afectarii unor vase profunda , hipertensiune si o crestere ridicata a VSH.
Tratament; Nu exista un tratament specific al acestei forme de vasculita. Cand se depisteaza un focar microbian, trebuie indepartat, observandu-se de obicei si rezorbtia leziunilor. Efectul corticoterapiei este variabil, ca si al altor tratamente. Dapsona a fost folosita in unele cazuri cu rezultate foarte bune. Se recomanda repaus la pat si etarea expunerii la frig.






Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor