CAPITOLUL I - DISPOZITII GENERALE
LEGE nr.263 din 19 iulie 2007 prind infiintarea, organizarea si functionarea creselor
Textul actului publicat in M.Of. nr. 507/30 iul. 2007
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ARTICOLUL 1
(1) Cresele sunt structuri care ofera sercii sociale specializate pentru cresterea, ingrijirea si educarea timpurie a copiilor in varsta de pana la 3 ani.
(2) Beneficiarii serciilor acordate de crese sunt copin cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in Romania.
(3) De serciile furnizate de crese beneficiaza si copin cetatenilor altor state sau ai apatrizilor care au domiciliul sau resedinta silite in Romania potrit legii, precum si copin cetatenilor straini aflati temporar pe teritoriul Romaniei.
ARTICOLUL 2
(1) Cresele se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza ca centre cu program de lucru zilnic sau saptamanal, in sistem public ori privat.
(2) Cresele in sistem public se infiinteaza prin hotarare a consiliului local, in subordinea acestuia, ca unitati cu sau fara personalitate juridica.
(3) Cresele in sistem privat se infiinteaza de catre societati comerciale, regii autonome, organizatii neguvernamentale, persoane fizice autorizate sau alte persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale in goare referitoare la serciile sociale.
(4) Serciile sociale furnizate de autoritatile administratiei publice locale, precum si de institutiile si persoanele prevazute la alin. (2) si (3) se acrediteaza in conditiile legii.
(5) Cresele, ca sercii sociale specializate, trebuie sa indeplineasca standarde minime de calitate.
(6) Coordonarea metodologica a serciilor furnizate de crese se realizeaza de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Sanatatii Publice.
(7) Pentru asigurarea calitatii serciilor, actitatea creselor se supune controlului institutiilor abilitate, conform legii.
ARTICOLUL 3
(1) In indeplinirea scopului lor, cresele realizeaza, in principal, urmatoarele actitati:
a) asigura sercii de ingrijire si supraveghere a copiilor in varsta de pana la 3 ani;
b) asigura un program de educatie timpurie adecvat varstei, nevoilor, potentialului de dezvoltare si particularitatilor copiilor in varsta de pana la 3 ani;
c) asigura supravegherea starii de sanatate si de
igiena a copiilor si acorda primul ajutor si ingrijirile medicale necesare in caz de imbolnare, pana la momentul preluarii copilului de catre sustinatorul legal sau al internarii intr-o unitate medicala, dupa caz;
d) asigura
nutritia copiilor cu respectarea normelor legale in goare;
e) colaboreaza cu familiile copiilor care frecventeaza cresa si realizeaza o relatie de parteneriat activ cu parintii/reprezentantii legali in respectarea interesului copilului;
f) asigura consiliere si sprijin pentru parintii/reprezentantii legali ai copiilor;
g) contribuie la depistarea precoce a situatiilor de risc care pot determina separarea copilului de parintii sai.
(2) Edenta indeplinirii atributiilor prevazute la alin. (1) se realizeaza pe baza unor documente, care se silesc prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
ARTICOLUL 4
(1) Cresele sunt organizate din punct de vedere educational pe grupe de varsta, astfel:
a) grupa mica, pana la implinirea varstei de un an;
b) grupa mijlocie, intre un an si 2 ani;
c) grupa mare, intre 2 ani si 3 ani.
(2) In cadrul unei grupe de varsta pot exista mai multe grupe, in functie de numarul de copii, in conformitate cu capacitatea cresei aprobata prin actul de infiintare.
(3) Prin standardele minime de calitate se specifica numarul maxim de copii ai unei grupe, prevazut la alin. (2), si numarul minim de personal de specialitate necesar realizarii actitatilor desfasurate de cresa, raportat la numarul de copii.
ARTICOLUL 5
(1) Cresele organizate cu program de lucru zilnic functioneaza in intervalul orar 7,00-l9,00.
(2) Cresele prevazute la alin. (1) pot functiona si cu program flexibil, la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali, in functie de optiunile acestora, cu asigurarea conditiilor de siguranta a copiilor.
(3) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal functioneaza 5 zile lucratoare pe saptamana.
(4) Prin program de lucru saptamanal se intelege perioada de ingrijire si educare a copiilor, cuprinsa intre ora 7,00 a zilei de luni si ora 19,00 a zilei de neri.
(5) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal asigura, pe langa serciile prevazute la ARTICOLUL 1 alin. (1), gazduirea copiilor pe timpul noptii.
(6) Cresele functioneaza pe tot parcursul anului.
(7) Cresele isi pot intrerupe functionarea pe o perioada de 30 de zile de vacanta pe timpul verii, precum si in perioada sarbatorilor legale.
(8) Perioadele de vacanta se silesc in urma consultarii parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor sau a comitetului de parinti, dupa caz.
(9) Perioadele de vacanta se afiseaza de catre conducerea cresei la loc zibil parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor cu cel putin 30 de zile inainte de data inceperii acestora.
(10) Actitatile de igienizare si, dupa caz, lucrarile de reparatii si de intretinere ale cladirii se realizeaza, de regula, in perioadele de vacanta.
ARTICOLUL 6
(1) Inscrierea copiilor la cresa se face pe tot parcursul anului, cu exceptia perioadei de vacanta, in functie de numarul de locuri, pe grupe de copii.
(2) Pentru asigurarea de sercii de calitate nu se inscriu la cresa mai multi copii decat numarul aprobat prin actul de infiintare si pentru care a fost acordata acreditarea.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul in care se solicita inscrierea fratilor sau a copiilor crescuti de aceiasi parinti/reprezentanti legali si nu este liber decat un loc la grupa de varsta a copiilor, se va suplimenta numarul de locuri din grupa de varsta corespunzatoare cu numarul de copii aflati in aceasta situatie.
ARTICOLUL 7
(1) Inscrierea copiilor la cresa este realizata in temeiul unui contract de furnizare de sercii, incheiat intre parinti/reprezentantii legali ai copiilor si cresa, reprezentata de conducatorul acesteia.
(2) Prin contractul prevazut la alin. (1) se silesc drepturile si obligatiile partilor.
(3) Contractul prevazut la alin. (1) are la baza modelul de contract incheiat intre furnizorul de sercii sociale si beneficiar, aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.
(4) Pentru reprezentarea intereselor copiilor in relatia cu cresa, parintii/reprezentantii legali ai copiilor inscrisi la cresa se pot constitui intr-un comitet de parinti.
(5) Reprezentantii comitetului de parinti sunt consultati obligatoriu de catre conducerea cresei cu prire la actitatile si serciile destinate copiilor, precum si la cresterea eficientei managementului cresei.