mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Legislatia familiei
Index » Legislatie medicala » Legislatia familiei
» Alocatia de stat pentru copii - modificarea si completarea legii nr. 61/1993

Alocatia de stat pentru copii - modificarea si completarea legii nr. 61/1993ORDONANTA DE URGENTA NR. 16 DIN 27.FEBRUARIE.2008 PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII NR. 61/1993 PRIVIND ALOCATIA DE STAT PENTRU COPII


Incepand cu 1 ianuarie 2008, potrivit prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de alocatia de stat pentru copii toti copin in varsta de pana la 18 ani, care nu au dobandit capacitate deplina de exercitiu, in conditiile legii, conform semnificatiei termenului de copil, prevazuta de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, si potrivit actelor internationale in materie la care Romania este parte. Totodata, dreptul la alocatia de stat nu mai este conditionat de participarea scolara a copiilor, aceasta acordandu-se tuturor copiilor in varsta de pana la 18 ani, potrivit prevederilor Legii nr. 61/1993, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Pana la 1 ianuarie 2008, alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care implinisera varsta de 18 ani si care urmau cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora, cu conditia ca acestia sa nu repete anul scolar, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
Eliminarea, incepand cu ianuarie 2008, a acestei categorii de beneficiari a condus la nemultumiri in randul acestor tineri si la crearea unei stari accentuate de tensiune sociala, alocatia de stat fiindu-le utila pentru acoperirea unor cheltuieli legate de urmarea procesului educational.
Intrucat aceste elemente constituie situatii extraordinare si vizeaza interesul public, este necesar sa fie adoptate masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta, pentru reglementarea situatiei sus-mentionate.

In temeiul ARTICOLUL 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOLUL I

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
\"(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.\"
2. La articolul 4, alineatul (2^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
\"(2^1) Pentru copin pentru care s-a silit masura de protectie speciala prevazuta la ARTICOLUL 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, alocatia de stat pentru copii se plateste numai in cont personal.\"
3. La articolul 4, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
\"(3^1) Pentru tinerii prevazuti la ARTICOLUL 1 alin. (3), plata alocatiei de stat se face direct acestora, pe baza de cerere. Procedura de plata se sileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.\"
4. La articolul 4, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
\"(4) Alocatia de stat pentru copin prevazuti la alin. (2^1) se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre conducatorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din subordinea consiliului judetean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, denumita in continuare directie generala, inclusiv pentru copin incredintati organismului privat acreditat si licentiat in conditiile legii. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani alocatia de stat poate fi platita direct acestuia cu incuviintarea conducatorului directiei generale sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia, pana la implinirea varstei de 18 ani.\"
5. La articolul 4, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (8) si (9), cu urmatorul cuprins:
\"(8) In situatia in care copin prevazuti la alin. (7) sunt in intretinerea familiei sau, dupa caz, s-a instituit masura alternativa a tutelei ori masura de protectie speciala a plasamentului la o familie, persoana sau la asistentul maternal, suma cu titlu de alocatie de stat capitalizata in conditiile ARTICOLUL 4 alin. (4) poate fi utilizata de catre reprezentantul legal al copilului in interesul acestuia, prin hotararea comisiei pentru protectia copilului.
(9) Dupa implinirea de catre copin prevazuti la alin. (2^1) a varstei de 18 ani, acestia beneficiaza de alocatie de stat pentru copii in aceleasi conditii ca tinerii prevazuti la ARTICOLUL 1 alin. (3).\"


6. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2), (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
\"(2) Pentru tinerii prevazuti la ARTICOLUL 1 alin. (3) inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, denumit in continuare inspectorat scolar, transmite directiilor teritoriale pana la data de 1 octombrie a fiecarui an situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Situatia va cuprinde si elevii inscrisi in unitatile de invatamant private acreditate ori autorizate in conditiile legii.
(3) Pe parcursul anului scolar, inspectoratele scolare transmit lunar directiilor teritoriale situatia privind tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii.
(4) Pentru tinerii inscrisi in unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, aceste unitati de invatamant au obligatia de a transmite directiilor teritoriale situatiile prevazute la alin. (2) si (3).\"
7. La articolul 6, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
\"(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.\"
8. La articolul 6, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
\"(8) Pentru tinerii prevazuti la ARTICOLUL 1 alin. (3) plata alocatiei de stat pentru copii se suspenda pe perioada vacantei scolare de vara, plata urmand sa fie reluata din oficiu, inclusiv pentru perioada suspendarii, numai in situatia in care acestia se inscriu in anul scolar urmator.\"

ARTICOLUL II

(1) Pentru anul 2008 tinerii prevazuti la ARTICOLUL I pct. 1 beneficiaza de alocatie de stat incepand cu luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) In vederea silirii drepturilor de alocatie de stat pentru tinerii prevazuti la ARTICOLUL I pct. 1 inscrisi in anul scolar 2007 - 2008, acestia depun la unitatea de invatamant cerere insotita de copia actului de identitate. Unitatea de invatamant transmite la inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, cererile depuse, insotite de un el centralizator care va cuprinde numele si prenumele tanarului, codul numeric personal, adresa de domiciliu a acestuia si, in cazul in care acesta opteaza pentru plata in cont bancar, numarul contului in care urmeaza sa se efectueze plata.
(3) Cererile si actele doveditoare prevazute la alin. (2) se transmit de catre inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, directiilor de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la data de 1 a fiecarei luni. Acestea sunt insotite de un el centralizator care va cuprinde numele si prenumele tanarului, codul numeric personal, adresa de domiciliu a acestuia si, in cazul in care acesta opteaza pentru plata in cont bancar, numarul contului in care urmeaza sa se efectueze plata.

ARTICOLUL III

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse va supune aprobarii prin hotarare a Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOLUL IV

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica, dupa aprobarea acesteia din urma prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU


CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza:


Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse,

Paul Pacuraru


Ministrul economiei si finantelor,

Varujan Vosganian


p. Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului,

Remus Pricopie,


secretar de stat

Bucuresti, 27 februarie 2008.


Nr. 16.EMITENT: GURNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 158 din 29 februarie 2008Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Legislatie medicala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai