Medicultau.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina MediculTau.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Aici gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

termeni medicali
Legislatia familiei
Index » Legislatie medicala » Legislatia familiei
» Legea nr. 27 din 05.martie.2004 privind aprobarea ordonantei guvernului nr. 77/2003 pentru modificarea si completarea ordonantei guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

Legea nr. 27 din 05.martie.2004 privind aprobarea ordonantei guvernului nr. 77/2003 pentru modificarea si completarea ordonantei guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.ARTICOL UNIC


Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 77 din 28 august 2003 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, adoptata in temeiul ARTICOLUL 1 pct. III. 11 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 619 din 30 august 2003, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 1, alineatul (1) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:


\"ARTICOLUL 2

(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata, care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.\"
2. La articolul I punctul 1, dupa alineatul (1) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
\"(1^1) Dispozitia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevazute la alin. (1) este considerata discriminare in intelesul prezentei ordonante.\"
3. La articolul I punctul 1, dupa alineatul (3) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
\"(3^1) Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.\"
4. La articolul I punctul 1, alineatul (5) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
\"(5) Constituie victimizare si se sanctioneaza contraventional conform prezentei ordonante orice tratament advers, venit ca reactie la o gere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.\"
5. La articolul I punctul 6, alineatul (1) al articolului 20 va avea urmatorul cuprins:
\"ARTICOLUL 20
(1) Contraventiile prevazute la ARTICOLUL 5 - 8, ARTICOLUL 10, ARTICOLUL 15 alin. (1), (3) si (6), ARTICOLUL 16, ARTICOLUL 17 alin. (1), ARTICOLUL 18 si 19 se sanctioneaza cu amenda de la 2.000.000 lei la 20.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 4.000.000 lei la 40.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.\"
6. La articolul I punctul 7, alineatul (3) al articolului 20 va avea urmatorul cuprins:
\"(3) Dispozitiile prezentei ordonante se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.\"
7. La articolul I punctul 8, alineatul (4) al articolului 20 se abroga.
8. La articolul I punctul 9, alineatul (6) al articolului 20 va avea urmatorul cuprins:
\"(6) Nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (5) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei.\"
9. La articolul I, dupa punctul 9 se introduc trei puncte noi, punctele 9^1 - 9^3, cu urmatorul cuprins:
\"9^1. La articolul 21, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
(4) Dovada discriminarii se poate face prin orice mijloc de proba, inclusiv inregistrari audio si video.
9^2. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:


ARTICOLUL 22

(1) Organizatiile neguvernamentale care au ca scop protectia drepturilor omului sau care au interes legitim in combaterea discriminarii au calitate procesuala activa in cazul in care discriminarea se manifesta in domeniul lor de activitate si aduce atingere unei comunitati sau unui grup de persoane.
(2) Organizatiile prevazute la alin. (1) au calitate procesuala activa si in cazul in care discriminarea aduce atingere unei persoane fizice, la cererea acesteia din urma.
9^3. Titlul modulului III va avea urmatorul cuprins:


CAPITOLUL 3 - Dispozitii procedurale si sanctiuni\"Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 16 februarie 2004, cu respectarea prevederilor ARTICOLUL 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


p. PRESEDINTELE SENATULUI,

RADU SILE

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 17 februarie 2004, cu respectarea prevederilor ARTICOLUL 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR


LER DORNEANU


EMITENT: PARLAMENTUL

PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 216 din 11 martie 2004

Tipareste Trimite prin email
 

  Sectiuni Legislatie medicala:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
 
 
Copyright © 2008- 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor