mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Glomerulopatii asociate cu boli multisistemice
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Glomerulopatii asociate cu boli multisistemice
» Nefropatia diabetica

Nefropatia diabetica







Nefropatia diabetica este principala cauza ce conduce la stadiul final al bolii renale (SFBR) in societatile vestice si este raspunzatoare pentru 30-35% din pacientii cu terapie de substitutie renala din America de Nord. Diabetul zaharat insulino-dependent (DZID) si diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZNID) afecteaza 0,5% si respectiv 4% din populatie. Nefropatia complica 30% din cazurile de DZID si aproximativ 20% din cazurile de DZNID. Totusi, majoritatea pacientilor diabetici cu boala renala in stadiul final (BRSF) datorata DZNID din cauza prelentei mai mari a DZNID in lumea intreaga (90% din toti diabeticii). Din motive ce sunt neclare, BRSF din nefropatia diabetica este mult mai frecventa in populatia neagra cu DZNID decat in cea alba (raport 4:1), in timp ce reversul este aderat pentru DZID.


Trasaturile clinice si morfologice ale nefropatiei diabetice sunt similare in DZID si DZNID. Hipertensiunea glomerulara si hiperfiltrarea sunt cele mai timpurii anomalii renale ce apar in diabetul experimental si uman si sunt obserte in zile pana la saptamani de la diagnostic. Microalbuminuria, numita asa din cauza ca excretia anormala de albumina de 30-300 mg pe 24 h este sub limita detectiei dipstickurilor standard, se dezvolta dupa aproximativ 5 ani de hipertensiune glomerulara si de hiperfiltrare sustinuta. Micro albuminuria este prima manifestare a lezarii barierei de filtrare glomerulara si prezice dezvoltarea nefropatiei evidente. Proteinuria poziti detectata cu ajutorul dipstickului atingand in final niveluri de tip nefrotic se dezvolta in mod caracteristic dupa aproximativ 5 pana la 10 ani de la debutul albuminuriei (respectiv 10-l5 ani dupa debutul diabetului) si este asociata cu hipertensiune si pierderea progresi a functiei renale. In plus, pacientii pot prezenta trasaturi ale bolii tubulointerstitiale ca hiperkalemia si tipul IV de acidoza tubulara renala. in mod caracteristic, BRSF se dezvolta in 5-l0 ani dupa aparitia nefropatiei evidente. Nefropatia diabetica este in general diagnosticata pe baze clinice, fara biopsie renala. Punctele cheie de sustinere sunt prezenta rinichilor de dimensiuni normale sau crescute, evidentierea retinopatiei diabetice proliferative si un sediment urinar usor modificat. Retinopatia este gasita la 90% si respectiv 60% din pacientii cu DZID sau DZNID care dezvolta nefropatie.
Cele mai timpurii anomalii morfologice in nefropatia diabetica sunt ingrosarea membranei bazale glomerulare (MBG) si expansiunea mezangiala datorita acumularii din matricea extracelulara. Cu timpul, acumularea de la nivelul matricei devine difuza si este evidenta la biopsia renala, ca si glomeru-loscleroza poziti la coloratiile eozinofilica si cu acid Schiff. Ariile proeminente ale expansiunii matriceale nodulare (glome-ruloscleroza nodulara, leziunea clasica Kimmelsteel-Wilson) sunt frecvent suprapuse pe acest fond. Glomerulii si rinichii sunt in mod caracteristic de dimensiuni normale sau crescute, diferentiind nefropatia diabetica de alte forme de insuficienta renala cronica (amiloidoza renala si boala renala polichistica fiind alte exceptii importante). Microscopia cu imunofluores-centa poate dezlui depozite de IgG de-a lungul MBG dispuse liniar, dar aceasta situatie nu pare a fi imunopatogenica ca in boala anti-MBG. Depozitele imune nu sunt intalnite. Vascula-rizatia renala prezinta in mod caracteristic evidente ale ateroscle-rozei, ca o consecinta a hiperlipidemiei si a aterosclerozei hipertensive.



TRATAMENT
Terapia are ca scop intarzierea progresiei nefropatiei prin controlul glicemiei, presiunii sanguine sistemice si presiunii capilare glomerulare. Controlul glicemiei este realizat prin reglarea dietei si administrarea agentilor hipoglicemici orali si a insulinei ( modulul 334). Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) sunt medicamentele preferate, controland atat hipertensiunea sistemica, cat si hipertensiunea intraglomerulara prin inhibarea actiunii angiotensinei II asupra scularizatiei sistemice si arteriolelor eferente renale. De asemenea, IEC scad efectul stimulator al angiotensinei II asupra cresterii celulare glomerulare si asupra productiei matriceale. Deoarece intr-un studiu larg randomizat si controlat s-a obsert ca IEC au rol decisiv in intarzierea aparitiei
BRSF la 50% din pacientii cu DZID, and de asemenea rol in impiedicarea semnificati a progresiei in DZNID, s-a presupus ca toti pacientii diabetici ar trebui sa primeasca IEC inainte de dezvoltarea albuminuriei, chiar in absenta hipertensiunii sistemice (ura 275-l).
Nefropatia diabetica este cea mai frecventa cauza a BRSF necesitand terapie de substitutie renala si pacientii diabetici au cea mai inalta mortalitate anuala (20-30%) din grupurile de dializa, in mare parte ca rezultat al aterosclerozei accelerate. Supravietuirea la pacientii tineri este aceeasi fie cu dializa peritoneala, fie cu hemodializa; totusi, pacientii diabetici rstnici par a avea mortalitate mai mare la dializa peritoneala. Transtul este modul preferat de terapie de substitutie renala la pacientii la care, de altfel, terapia medicala este adecta.




Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor