mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Insuficienta renala cronica
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Insuficienta renala cronica
» Terapia conservatoare a insuficientei renale progresive

Insuficienta renala cronica


in contrast cu capacitatea rinichiului de a-si recastiga functia in urma leziunilor renale acute (vezi capitolul 270), leziunea renala sustinuta este deseori ireversibila, conducand la distractie progresiva a masei nefronilor. Reducerea masei renale cauzeaza hipertrofia structurala si functionala a nefronilor ramasi. Aceasta hipertrofie "compensatoare" este adaptata hiperfiltrarii mediate de cresterea presiunii si debitului in capilarele glomerulare. in cele din urma, aceste adaptari se dovedesc a fi defectuoase, predispunand la scleroza populatiei glomerulare reziduale. Glomerulonefritele, in cateva din formele lor, au fost cea mai frecventa cauza initiatoare a insuficientei renale cronice (IRC) in trecut. Posibil din cauza unui tratament mai agresiv al glomerulonefritelor, diabetul zaharat si hipertensiunea sunt acum cauzele care conduc la insuficienta renala cronica (vezi figura 271-1). Indiferent de cauza, impactul final al reducerii severe a masei nefronilor consta intr-o alterare a functiei fiecarui organ si sistem din corp. Uremie este termenul general utilizat pentru sindromul clinic care rezulta din pierderea marcata a functiei renale. Desi cauzele sindromului raman necunoscute, termenul uremie a fost adoptat original datorita prezumtiei ca anomaliile rezulta din retentia ureei si a altor produsi finali ai metabolismului normal excretati prin urina, in sange. Dar termenul uremie reprezinta mai mult decat insuficienta renala excretorie izolata. Un grup de functii metabolice si endocrine normal deservite de rinichi sunt de asemenea deteriorate si evolutia inexorabila spre insuficienta renala este deseori acompaniata de anemie, malnutritie, degradarea metabolismului carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si de utilizarea deficitara a energiei. Prin urmare, uremia se refera in general la constelatia de semne si simptome asociate cu IRC, netinand seama de cauza.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor