mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Insuficienta renala acuta
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Insuficienta renala acuta
» Rezultate si prognostic pe termen lung

Insuficienta renala acuta


Insuficienta renala acuta (IRA) este un sindrom caracterizat printr-un declin rapid al ratei filtrarii glomerulare (de la ore la saptamani), retentia de deseuri azotate si perturbarea volumului de fluid extracelular si a homeostaziei electrolitice si acido-bazice. Acest sindrom apare la aproximativ 5% din totalul internarilor in spital si pana la 30% din pacientii din unitatile de terapie intensiva. Oliguria (eliminare urinara < 400 ml/ zi) este frecventa (-50%), dar nu invariabila. IRA este de obicei asimptomatica si este diagnosticata cand screening-ul pacientilor spitalizati releva o recenta crestere in ser a ureei si creatininei. IRA poate complica o gama larga de boli care, pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului, sunt impartite conventional in trei categorii (1) tulburari de hipoperfuzie renala fara compromiterea integritatii parenchimului renal (azotemie prerenala, IRA prerenala) (-55%), (2) boli ale parenchimului renal (azotemia renala, IRA renala intrinseca) (-40%) si (3) boli asociate cu obstructie a tractului urinar (azotemie postrenala, IRA postrenala) (-5%). De cele mai multe ori IRA este reversibila, rinichiul fiind relativ unic intre organele majore prin capacitatea de a-si redobandi functia aproape complet pierduta. Totusi, IRA este cauza principala a morbiditatii si mortalitatii intraspitalicesti datorita in mare parte gravitatii bolilor care stau la baza IRA.










Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor