mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Examenul fizic al aparatului cardiovascular
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Examenul fizic al aparatului cardiovascular
» Suflurile diastolice

Suflurile diastolice





Suflurile protodiastolice (ura 227-4) incep concomitent sau imediat dupa Z2, indata ce presiunea intrantriculara devine mai mica decat cea din aorta sau artera pulmonara. Suflurile de tonalitate inalta de insuficienta aortica sau insuficienta pulmonara datorata HTP sunt de regula de tip descrescendo, deoarece se produce o scadere progresiva a volumului sau vitezei regurgitarii in timpul diastolei. Suflurile slabe, ascutite, de insuficienta aortica se aud cu dificultate daca nu sunt cautate intentionat, prin aplicarea ferma a stetoscopului de-a lungul marginii stangi a sternului, in portiunea sa mijlocie, cu pacientul in pozitie sezand, aplecat inainte si cu respiratia oprita in expir maxim. Suflul diastolic de insuficienta aortica este accentuat de o crestere brusca a presiunii arteriale, asa cum se intampla in timpul eforturilor izometrice submaximale; el diminua in cazul scaderii presiunii arteriale prin inhalarea nitritului de amil. Suflul diastolic din insuficienta pulmonara congenitala fara HTP este de tonalitate joasa spre medie. Debutul acestui suflu este mai tardiv, deoarece la inceputul inchiderii vali pulmonare fluxul regurgitat este minim, gradientul presional care genereaza regurgitarea fiind neglijabil in acel moment.
Suflurile mezodiastolice provin de obicei de la valle atriontriculare (ura 227-4), debutand la inceputul umplerii ntriculare, si sunt datorate disproportiei dintre marimea orificiului valvular si viteza fluxului sanguin. Astfel de sufluri pot fi uneori intense (grad III), in ciuda unei stenoze valvulare atriontriculare largi, situatie in care exista un flux sanguin normal sau crescut. Suflul poate fi slab sau chiar absent in ciuda unei stenoze sere, atunci cand debitul cardiac este mult redus. in cazul unei stenoze stranse, suflul diastolic se prelungeste, durata suflului fiind un indicator mai bun al seritatii stenozei, decat intensitatea acestuia.
Suflul mezodiasistolic de stenoza mitrala cu tonalitate joasa apare in mod caracteristic dupa clacmentul de deschidere a mitralei. El trebuie cautat plasand palnia stetoscopului la apex, cu pacientul in decubit lateral stang. Adesea, suflul de stenoza mitrala apare numai la apexul VS si poate creste in intensitate in timpul unui efort usor sau prin inhalarea de nitrit de amil. In stenoza tricuspidiana, suflul mezodiastolic se localizeaza intr-o arie relativ limitata de-a lungul marginii inferioare stangi a sternului si se accentueaza in inspir.
Suflurile mezodiastolice pot aparea la valva mitrala in defectul septal ntricular, persistenta de canal arterial sau insuficienta mitrala, si la valva tricuspida in defectul septal atrial sau insuficienta tricuspidiana. Aceste sufluri se datoreaza fluxului crescut transmitral/tricuspidian, debuteaza de obicei dupa un Z3 si apar in sunturile mari stanga-dreapta sau in insuficientele valvulare atriontriculare sere. Uneori poate
fi ascultat un suflu slab mezodiastolic la pacientii cu reumatism articular acut (suflu Carey-Coombs). Acesta a fost atribuit inflamatiei cuspelor mitrale sau unui flux sanguin crescut in atriul stang, consecinta a insuficientei mitrale.In insuficienta mitrala acuta sera, presiunea diastolica in ntriculul stang poate depasi presiunea in atriul stang, ducand la aparitia unui suflu mezodiastolic ce exprima o "insuficienta mitrala diastolica\". in insuficienta aortica cronica sera suflul este de cele mai multe ori prezent, fie mezodiastolic, fie presistolic (suflul Austin Flint). Acest suflu pare ca isi are originea la nilul vali mitrale anterioare, atunci cand fluxul sanguin intra in ntriculul stang simultan din aorta si atriul stang.
Suflurile presistolice debuteaza in timpul perioadei de umplere ntriculara care urmeaza contractiei atriale si, prin urmare, apar in ritm sinusal. Sunt datorate de obicei stenozarii vallor atriontriculare si au acelesi caracter uruitor ca si suflurile mezodiastolice, dar sunt de obicei crescendo, atingand maximum de intensitate odata cu Zr Suflul presistolic corespunde prezentei unui gradient atriontricular, care poate fi minim pana in momentul contractiei atriului drept sau atriului stang. La pacientii cu stenoza tricuspidiana si ritm sinusal, suflul presistolic este un element mai caracteristic decat suflul mezodiastolic. Mixomul atrial drept sau stang poate produce ocazional atat sufluri mezodiastolice cat si presistolice, care sunt asemanatoare cu cele din stenoza mitrala sau stenoza tricuspida.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor