Tumorile splenice solide sunt rare si alcatuiesc un grup heterogen (elul X) in care se disting
tumori benigne si tumori maligne, care pot fi primare sau metastatice.
Tumorile solide ale splinei (26, modificata)
1. Tumorile primare
A. Benigne. B. Maligne
. Vasculare . Pulpa rosie
. Disembrioplazii - hemangio- - reticulosarcom
- hamartrom sarcom - histiocitom
. Vasculare - limfangio- malign.
- hemangiom sarcom . Alte tumori
- limfangiom - hemangio- - teratom malign
- hemangio- endotelio- - fibrosarcom
endoteliom sarcom - leiomiosarcom
- hemangio- - hemangio- - sarcom Kaposi
pericitom pericitom
. Alte tumori malign
- lipom (angio- . Pulpa alba
lipom, mielo- - limfom gigan-
lipom) tofolicular
- fibrom, con- (Brill-Symers)
drom, - limfosarcom
osteom, (limfocitic,
leiomiom limfoblastic)
- plasmocitom.
II. Tumori maligne secundare
. Limfom Hodgkin
. Limfoame non-Hodgkin
. Metastaze de carcinom (melanic, bronhopulmonar, mamar,
pancreatic, orian).
Tumori solide primare
Tumorile benigne se clasifica histologic in ha-martroame, tumori sculare (hemangiom, limfangiom, hemangiopericitom), lipoame cu riante de angiolipom si mielolipom, fibroame, condroame, osteoame, leiomioame.
Hamartroamele, denumite si splenoame, spleno-adenoame, fibrosplenoame, pulpoame sau hiper-plazii nodulare, sunt dizembrioplazii nodulare unice sau multiple, alcatuite din tesut splenic normal (sinusuri si cordoane pulpare), dar cu arhitectonica modificata. Uneori se asociaza cu semne de hiper-splenism:
anemie si/sau trombocitopenie.
Hemangiomul este ce mai frecvent decat celelalte tumori benigne, localizarea splenica fiind unica sau face parte din sindromul de hemangio-matoza difuza. Pe sectiune
tumora este rosie violacee, iar structura este de hemangiom capilar, cu zone trombozate si fibrozate. Tromboza extensi a hemangioamelor voluminoase, de obicei cavernoase, poate determina coagulopatia de consum. Complicatiile principale sunt ruptura (25%), hiper-splenismul si degenerarea maligna (22).
Diagnostic. Tumorile solide benigne ale splinei pot fi asimptomatice (tumori mici) sau sunt etichetate ca splenomegalie tumorala, cu sindrom de compresiune, dar cu stare generala nealterata. Apartenenta splenica este confirmata prin explorarile imagistice: ecografie, TC, scintigrafie. Diagnosticul fi precizat prin
biopsie intraoperatorie extemporanee sau postoperator prin examenul histologic al presei operatorii.
Tratament. Splenectomia este tratamentul de electie in formele cu diagnostic incert. De asemenea, splenectomia este indicata in tumorile benigne care intereseaza hilul si in cele atat de extinse incat parenchimul functional este redus sub masa critica de 25%.In tumorile cu sediul polar si histologie benigna la
biopsia extemporanee este recomandata splenectomia partiala. De asemenea, rezectia partiala este indicata actualmente in hemangioamele mici, asimptomatice, datorita riscului de ruptura.
Tumorile maligne primare ale splinei sunt sar-coame provenite din tesuturile splenice: hemangio-sarcom, endotelioangiosarcom, hemangiopericitom
malign si limfangiosarcom - din structurile sculare; limfom gigantofolicular (boala Brill-Symmers), limfosarcom (limfocitic sau limfoblastic) si plasmocitom - din elementele pulpei albe; reticulosarcom si histiocitom fibros malign - din pulpa rosie; fibrosarcom si leiomiosarcom - din capsula si trabeculi. Majoritatea tumorilor maligne primare sunt hemangio-sarcoame alcatuite din lacune sculare, delimitate de celule endoteliale maligne care prolifereaza in lumen.
Diagnostic. Manifestarile clinice asociaza sindromul general de impregnare maligna cu semnele locale: dureri in hipocondrul stang cu iradiere spre umarul stang, semne de compresiune pe organele vecine si splenomegalie de forma neregulata, care creste rapid in volum. in evolutie, se adauga febra, rersate pleurale, ascita,
hemoragii digestive si uneori ruptura "spontana\" a splinei.
Examinarile de laborator pot revela anemie, leu-copenie si trombocitopenie. Explorarile imagistice (ecografia, TC, scintigrafia, angiografia) vor sili sediul splenic si natura solida a tumorii si vor preciza extinderea extrasplenica (ganglionara, hepatica).
Tratamentul de electie al sarcoamelor splenice nemetastazate este splenectomia asociata cu radioterapie si/sau polichimioterapie, in functie de structura histologica a tumorii.
Tumorile metastatice
Exceptand interesarea splinei in sarcoamele Hodgkin si non-Hodgkin, metastazele splenice he-matogene survin in sarcoamele abdominale si, mai rar, in carcinoame (melanocarcinom, cancer bronho-pulmonar, mamar, pancreatic, orian). Exceptional,
splina este indata direct de la un cancer al marii curburi gastrice, al cozii pancreasului sau al unghiului colic stang.
Metastazele sunt depistate ecografic (imagini hipo- sau hiperecogene) si prin TC (mase hipo-dense) sau numai intraoperator. Metastazele splenice si inziile tumorale directe pot fi rezolte prin splenectomie daca tumora primara este reze-cabila.