mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Splina
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Splina
» Indicatiile splenectomiei

Indicatiile splenectomiei







Termenul de splenectomie semnifica ablatia totala a tesutului splenic, respectiv a splinei si a eventualelor spline accesorii. in aceasta acceptiune, splenectomia continua sa reprezinte cea mai utilizata tehnica in chirurgia splinei.
Indicatiile splenectomiei implica evaluarea riguroasa a modificarilor morfologice si functionale ale splinei si a contextului patologic in care splina este afectata primar sau secundar. Ele se bazeaza pe coroborarea modificarilor furnizate de investigatiile imagistice cu rezultatele testelor functionale (6) pentru a sili dimensiunile splinei si repercusiunile splenomegaliei asupra organelor vecine, natura si topografia leziunilor splenice, cuantumul de tesut splenic functional, starea fluxului sangvin splenic, sechestrarea splenica a elementelor urate si raportarea sa la sechestrarea si distructia extrasplenica, modificarile functiilor imunologice ale splinei, starea hematopoiezei medulare.


Splenectomia terapeutica are urmatoarele indicatii majore, care pot fi intalnite izolat sau se asociaza la acelasi pacient:
- hemoragiile splenice prin traumatisme nerepa-rabile, ca si hemoragiile prin ruptura anevrismelor vaselor splenice in hil sau a varicelor gastrice si/sau esofagiene care apar in obstructiile venei splenice;
- hipersplenismul sever, cu distructie predo-minent splenica, refractar la terapia de imuno-supresie sau, in hipertensiunea portala, persistent dupa efectuarea suntului portocav (10-l5% din cazuri);
- leziunile tumorale splenice localizate, care disloca sau invadeaza parenchimul splenic (chisturi parazitare si neparazitare, tumori solide benigne si maligne);
- infarctele splenice (total, segmentare, recidiva nte);


- infectiile splenice (abcese, infectii cronice);

- splenomegalia giganta cu sindroame de compresiune pe tubul digestiv (disconfort, ocluzii intestinale).In raport cu momentul operator si tinand seama de rezultatul terapeutic previzibil, indicatiile splenectomiei curative pot fi sistematizate in indicatii absolute (vitale sau de urgenta si elective) si indicatii relative (elul XI).
Cea mai frecventa indicatie a splenectomiei terapeutice este traumatismul splenic nereparabil, accidental sau iatrogenic. Hipersplenismul primar si secundar reprezinta a doua indicatie frecventa a splenectomiei. Splenectomia pentru leziuni splenice localizate ocupa locul trei in ordinea frecventei.
Splenectomia diagnostica si-a restrans actualmente indicatiile, ca urmare a perfectionarii procedeelor de diagnostic imagistic si a utilizarii mai frecvente a laparoscopiei diagnostice. Ea mai este indicata in tumorile splenice a caror etiologie a ramas neprecizata dupa epuizarea tuturor posibilitatilor de diagnostic si in unele stadii de elutie ale limfoamelor Hodgkin si non-Hodgkin.
Splenectomia tactica trebuie evitata pe cat posibil, avand in vedere repercusiunile sale imprevizibile asupra morbiditatii postoperatorii, dar si asupra elutiei bolii de baza. Ea isi pastreaza indicatiile in procedeele chirurgicale care nu pot fi executate fara splenectomie: sunturi splenorenale (neselectiv sau selectiv), pancreatectomia totala, pancreatectomia stanga daca nu pot fi conservate vasele splenice, esofagoplastia cu tub gastric -procedeu D. Gavriliu, De asemenea, splenectomia tactica este indicata in chirurgia de ablatie a tumorilor organelor vecine care au metastazat in ganglionii splenici sau au invadat splina (gastrectomie totala, hemicolectomie stanga, nefrectomie stanga, pancreatectomie stanga). Metastazele splenice au exceptional indicatie de splenectomie, respectiv atunci cand ele sunt izolate si tumora primara a fost rezecabila.


Splenectomia poate fi executata prin abord clasic, pe abdomen deschis sau prin abord laparoscopie. Splenectomia clasica isi mentine indicatiile in: traumatismele splenice severe, tumorile maligne ale splinei, splenomegaliile mari (axul lung
mai mare de 20 cm), abcesele splenice si in toate contraindicatiile chirurgiei laparoscopice. Pacientii fara splenomegalie sau cu splenomegalie usoara (moderata) si fara dereglari marcate ale hemostazei sunt candidati ideali pentru splenectomia laparoscopica (10, 12, 25), ale carei indicatii si contraindicatii sunt expuse in elul XII. Pana in prezent, splenectomia laparoscopica a fost practicata in trombocitopenia imuna, anemiile hemolitice (asociata colecistectomiei laparoscopice in prezenta litiazei culare pigmentare), chisturile neparazitare, tumorile splenice benigne si in limfomul Hodgkin (pentru stadializare).

Splenectomia partiala a devenit un procedeu curent in chirurgia splinei datorita cunoasterii seg-mentatiei splenice si progreselor in tehnica chirurgicala (utilizarea adezivilor hemostatici si a staple-relor etc). Amploarea splenectomiei partiale depinde de sediul si intinderea leziunilor splenice: segmen-tectomie, ablatia unui pol splenic, hemisplenecto-mie, splenectomie subtotala (conservarea unuia din polii splinei). Ratiunea majora a splenectomiilor partiale, indiscuil mai dificile tehnic, rezida in conservarea functiilor imunitare ale splinei ceea ce presupune pastrarea a cel putin 25% din paren-chimul functional al unei spline normale.In principiu, splenectomia partiala este indicata totdeauna cand natura si intinderea leziunilor splenice permite executarea sa si daca exista dotarea tehnica necesara. Ea va fi preferata in mod particular la copii si adultii tineri. Indicatiile splenectomiei partiale terapeutice (elul XIII) includ realizarea hemostazei in leziunile splenice hemoragice, ameliorarea hipersplenismului, reducerea lumului splinei (splenomegalii gigante) si ablatia leziunilor splenice localizate (chisturi parazitare si neparazitare, pseudochisturi, infarcte supurate), la care se adauga indicatiile diagnostice (in limfomul Hodgkin, tumori splenice de etiologie neprecizata).




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai