mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Splina
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Splina
» Tuberculoza splinei

Tuberculoza splinei







Tuberculoza splenica primara este rara. Mai frecvent, tuberculoza splinei este secundara unei leziuni pulmonare. Contaminarea parenchimului splenic se produce pe cale sangna, limfatica (de la o leziune intestinala) si, mai rar, prin contiguitate (in tuberculoza peritoneala). Morfopatologic, se descriu granulatii splenice, abcese reci, forma sclero-cazeoasa (cea mai frecventa) si ciroza splenica hipertrofica. Aceste forme se pot asocia cu leziuni tuberculoase hepatice si ale ganglionilor limfatici abdominali.
Simptomatologie. Afectiunea apare intre 20 si 40 ani, cu frecventa egala la ambele sexe. Spleno-megalia este semnul dominant si poate ajunge la dimensiuni considerabile. Ea se asociaza cu dureri in hipocondrul stang, disconfort digestiv si cu sindromul de impregnatie bacilara (astenie, adinamie, anorexie, febra, transpiratii, scadere ponderala).

Diagnosticul este sugerat de contextul clinic in care apare splenomegalia. Radiografia simpla poate edentia calcifieri in aria splinei. Ecografia releva zone splenice hipoecogene. Examinarile hematologice sunt indicate pentru decelarea hipersple-nismului. Punctia splenica ecoghidata poate preciza diagnosticul in cazuri foarte rare, cand extrage cazeum in care se edentiaza bacilul Koch.
Cel mai des, diagnosticul se sileste numai dupa examenul histopatologic al splinei extirpate. Au fost indidualizate mai multe forme clinice: poli-citemica (poliglobulie in jur de 7>


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai