mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Splina
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Splina
» Bolile infectioase si parazitare ale splinei - abcesele splenice

Bolile infectioase si parazitare ale splinei - abcesele splenice


Share

Abcesele splinei sunt colectii purulente, unice sau multiple, cauzate de bacterii (abcese piogene) sau fungi (abcese fungice). Ele sunt rare, and incidenta sub 1% (26).
Abcesele piogene sunt cele mai frecvente si survin de obicei in cursul unei bacteriemii secundare unui focar septic primar extrasplenic: endocar-dita bacteriana, abces pulmonar, osteomielita etc. in aceste cazuri, embolii septici splenici determina concomitent devitalizarea si contaminarea paren-chimului splenic. Alteori, abcesul splenic este consecinta contaminarii hematogene a infarctului splenic, hematomului intrasplenic posttraumatic, a zonelor de necroza tumorala indusa de chimio- si radioterapie, a unui chist splenic sau se datoreste proarii de la un focar septic din vecinatate. Flora intalnita mai frecvent este din grupul cocilor Gram-pozitivi. Abcesele fungice complica infectiile sistemice cu Candida la bolnavii cu depresie imu-nitara prin terapie imunodepresi sau boli sistemice ansate. Antibioterapia prelungita si necontrolata reprezinta un factor favorizant.


Diagnostic. Manifestarile clinice ale abcesului splenic sunt adesea mascate de boala de baza, ceea ce explica intarzierea frecventa a diagnosticului si tratamentului. Abcesul splenic fi sus-
pectat la un pacient cu infectii sistemice, traumatism abdominal recent sau imunodepresie, care prezinta brusc dureri in hipocondrul stang, cu iradiere spre regiunea scapulara sau in umarul stang, frisoane si febra septica, sensibilitate si/sau im-pastare in hipocondrul stang si splenomegalie. in raport cu localizarea colectiei se adauga semne de imprumut, toracice sau lombare.
Examinarile de laborator evidentiaza leucocitoza (inconstanta). Hemoculturile sunt pozitive in 50-60% din cazuri. Radiografia toracica poate rele ascensiunea hemidiafragmului stang si/sau prezenta unui rersat pleural stang. Ecografia, prima explorare imagistica aplicabila in urgenta, deceleaza o imagine intrasplenica hipoecogena, unica sau multipla, cu ecouri in interior si cu pereti neregulati. TC confirma prezenta abcesului (tumora hipodensa, bine delimitata). Ea are rezolutie mai buna si permite depistarea abceselor mici si multiple.In absenta tratamentului, abcese splenice evolueaza spontan spre perforatie cu abces subfrenic, peritonita difuza sau pleurezie purulenta.


Tratament. Splenectomia incadrata de antibio-terapie adecta ramane metoda terapeutica cea mai sigura si rapida in abcesele splenice extinse sau multiple, in cele complicate cu ruptura si dupa esecurile procedeelor de conserre a splinei. Abcesele unice se preteaza la drenaj percutant ghidat imagistic, asociat cu antibioterapie. Splenectomia partiala poate constitui o alternati in abcesele care afecteaza unul din polii splinei.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai