mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli ale mirosului, gustului si auzului
Index » Boli » Boli ale mirosului, gustului si auzului
» Sinuzita

Sinuzita


Share

Sinusurile paranazale sunt catati aerate situate in interiorul oaselor fetei, care se dezvolta ca anexe ale catatii nazale si comunica cu aceasta pe tot parcursul etii. Sinusurile maxilare si etmoidale sunt prezente de la nastere; sinusurile frontale si sfenoidale se dezvolta dupa varsta de 2 si respectiv 7 ani. Ca si fosele nazale, sinusurile sunt captusite cu epiteliu de tip respirator care include celule producatoare de mucus si celule ciliate. Patura de mucus este impinsa catre orificiile sinusurilor (ostia) cu o teza de pana la lcm/min prin miscarile cililor. Orificiile sinusurilor sunt mici; orificiul sinusului etmoidal, spre exemplu, are un diametru de doar 1-2 mm. Cresterea duratei transportului mucocililar sau - si mai important - obstruarea orificiilor poate duce la retentia secretiilor si sinuzita.Sinuzita este o afectiune frecventa. in Statele Unite, aceasta infectie determina anual milioane de controale medicale. Sinuzita maxilara, cea mai frecventa forma, este urmata ca incidenta de sinuzitele etmoidale, frontale si sfenoidale. Cauza cea mai frecventa a sinuzitelor este reprezentata de o infectie rala a tractului respirator superior, desi doar aproximativ 0,5% din aceste infectii se complica cu sinuzite bacteriene acute clinic manifeste. Sinuzitele se produc in principal prin obturarea orificiilor sinusale datorita edemului mucoasei. Infectiile rale ale tractului respirator superior de asemenea maresc cantitatea de mucus produsa si pot deteriora celulele ciliate, crescand in acest fel durata transportului mucusului. Rinitele alergice sunt o alta cauza frecventa a obstructiei orificiilor sinusale, fie prin edem mucos, fie prin polipi. Intubatia nazotraheala sau nazogastrica poate determina obstruarea orificiilor sinusale si reprezinta un factor major de risc pentru aparitia sinuzitei nosocomiale in unitatile de terapie intensiva. Infectiile dentare determina 5-l0% din totalul cazurilor de sinuzita maxilara; radacinile dintilor posteriori ai arcadei superioare (al doilea premolar, primul si al doilea molar) se invecineaza cu podeaua sinusului maxilar. Alte cauze ale sinuzitelor includ barotrauma din scufundarile la adancime si calatoriile cu aonul, anomalii ale mucusului (de exemplu, fibroza chistica) si iritantii chimici. Corpii straini, tumorile (de exemplu, granulomul liniei mediane, limfomul intranazal sau carcinomul cu celule scuamoase) pot produce sinuzita secundar obstructiei.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai