mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli ale mirosului, gustului si auzului
Index » Boli » Boli ale mirosului, gustului si auzului
» Olfactia

Olfactia







Simtul olfactiv determina aroma si palailitatea alimentelor si bauturilor. impreuna cu sistemul trigeminal serste la monitorizarea substantelor chimice inhalate, inclusiv a celor periculoase, cum sunt gazele naturale, fumul si poluantii din aer. Desi calitatea senzatiilor olfacti este determinata de neuroepiteliul olfactiv, multe substante sunt capabile sa produca senzatii somatice de rece, cald si iritatie prin intermediul aferentelor trigeminale, glosofaringiene si vagale din nas, cavitatea bucala, limba, faringe si laringe. Simtul olfactiv trebuie inclus in cadrul sistemelor chemosenzoriale, deoarece majoritatea substantelor chimice initiaza perceptii olfacti, trigeminale si gustati.
Neuroepiteliul olfactiv este situat in partea superioara a cavitatii nazale. Contine un aranjament ordonat de celule olfacti bipolare receptoare, celule cu microvili, celule de sustinere si celule bazale. Procesul dendritic al celulelor bipolare prezinta la capatul lui un buton in forma de bulb care patrunde in stratul mucos si care poseda 6 pana la 8 cili. Situsurile receptoare pentru moleculele odorante sunt localizate pe cili. Celulele cu microvili sunt localizate adiacent celulelor receptoare pe suprafata neuroepiteliului. Celulele de sustinere, spre deosebire de celulele omoloage din epiteliul respirator, nu secreta mucus. Functia lor este necunoscuta. Celulele bazale genereaza alte tipuri de celule din neuroepiteliul olfactiv, inclusiv celulele receptoare bipolare. Exista un turnor regulat al celulelor bipolare receptoare, care au rolul de neuroni senzoriali primari. in plus, lezarea corpului celular sau axonului duce la inlocuirea celulei receptoare cu o celula bazala diferensau (d) pimch de fructe\", iar pacientul este instruit sa raspunda cu una din variante. Testul are o foarte mare acuratete (acuratete r = 0,95 la testare-retestare pe termen scurt) si este sensibil la diferentele datorate varstei si sexului (ura 29-l). El reprezinta o determinare cantitativa precisa a gradului relativ al deficitului olfactiv. Persoanele cu pierderea totala a functiei olfacti au un scor situat intre 7-l9 din 40. Scorul mediu pentru anosmia totala este putin mai mare decat era de asteptat, deorece sunt incluse substante care actioneaza prin stimulare trigeminala.




Al doilea pas este reprezentat de silirea pragului olfactiv pentru alcoolul feniletilic odorant, utilizand o stimulare gradata. Sensibilitatea fiecarei fose nazale este determinata prin detectarea pragului pentru fenil-etil-metil-etil carbinol. Rezistenta nazala se masoara prin rinomanometrie anterioara pentru fiecare fosa nazala.
Desi au fost elaborate tehnici de biopsiere a neuroepiteliului olfactiv, avand in dere larga raspandire a degenerarii neuroepiteliului olfactiv si a intercalarii de epiteliu respirator in zonele olfacti la adulti fara disfunctii olfacti manifeste, materialul bioptic trebuie interpretat cu mare precautie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor