Crupul sau laringotraheobronsita acuta este o infectie a tractului respirator superior si inferior, care produce un edem subglotic important. Afecteaza in principal copin intre 2 si 3 ani si survine de obicei la 1-2 zile dupa debutul infectiei tractului respirator superior. Simptomatologia include febra, raguseala,
tuse latratoare si stridor inspirator. Cel mai frecnt agent etiologic este virusul paragripal, desi crupul poate fi produs si de alte virusuri respiratorii (de exemplu, virusul gripal sau virusul sincitial respirator) si de M. pneumoniae.
Crupul trebuie deosebit de epiglotita ( mai jos). Epiglotita are de obicei o evolutie mai rapida si produce o stare mai toxica. Radiografiile gatului pot fi de ajutor, dar nu exclud cu certitudine epiglotita. in crup, radiografiile in incidenta antero-posterioara ale gatului evidentiaza edem subglotic (semnul "clepsidrei\"); in epiglotita, radiografiile in incidenta laterala ale gatului evidentiaza o epiglota ingrosata.
Pacientii cu forme sere de crup trebuie spitalizati, monitorizati prin puls-oximetrie in derea depistarii hipoxemiei si supragheati atent pentru cazul in care
obstructia cailor aeriene ar necesita intubatie. Umidificarea este indicata in mod obisnuit, insa putine studii clinice controlate i-au evaluat beneficiile. Adrenalina nebulizata confera pacientilor cu stridor marcat o ameliorare temporara (2 ore), insa acesti pacienti trebuie tinuti sub observatie pentru depistarea edemului recurent. Terapia cu glucocorticoizi este controrsata.