mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul si profilaxia infectiilor bacteriene
Index » Boli infectioase » Tratamentul si profilaxia infectiilor bacteriene
» Lincos amidele

Lincos amidele







Singura lincosamida folosita in Statele Unite este clindamicina. Spectrul sau cuprinde cocii gram-pozitivi, fiind asemanator cu cel al eritromicinei, dar clindamicina este mai acti, in unele cazuri demonstrandu-se un efect bactericid impotri stafilococilor sensibili. Totusi, rezistenta printre stafilococi si multi streptococi, mediata prin aceleasi gene responsabile de rezistenta la macrolide, limiteaza utilizarea clindamicinei impotri cocilor gram-pozitivi. in general, toti cocii gram-pozitivi rezistenti la eritromicina ar trebui considerati rezistenti la clindamicina, fara sa tinem cont de rezultatele testarii sensibilitatii in vitro. Clindamicina este unul din medicamentele de electie pentru infectiile anerobe, datorita spectrului sau larg de activitate pe anaerobii stricti, atat gram-pozitivi, cat si gram-negativi. Asupra bacililor enterici facultativ gram-negativi insa, clindamicina, ca si eritromicina, nu are activitate clinica semnificati. Folosirea corecta este limitata doar de rezistenta germenilor sau de dezvoltarea colitei pseudomembranoase, efectul secundar major al acestui medicament.


CLORAMFENICOLUL Cloramfenicolul are un spectru larg de activitate impotri bacteriilor gram-pozitive si gram-negative, desi rezistenta mediata plasmidic i-a diminuat spectrul efectiv. Acest antibiotic este rar folosit in infectiile adultului, datorita aplaziei medulare ireversibile - un efect advers idiosincrazic rar, fiind disponibili si alti agenti cu activitate antibacteriana similara. Cloramfenicolul ramane unul din medicamentele de electie pentru febra tifoida si ciuma si este inca util in tratamentul brucelozei si al meningitelor meningo-cocice si pneumococice la pacientii alergici la penicilina.
TETRACICLINELE Tetraciclinele au un spectru larg de activitate bacteriostatica pe bacteriile gram-pozitive si gram-negative si sunt larg folosite intr-o rietate de infectii contractate in afara spitalului. Acesti agenti se numara printre medicamentele de electie pentru bronsita cronica, granulomul inghinal, bruceloza (in combinatie cu streptomicina), tularemie, mor, melioidoza, infectii spirochetale date deBorrelia (boala Lyme si febra recurenta; doxiciclina), infectii date de Vibrio vulnificus, unele infectii cu Aeromonas, infectii date de Xanthomonas (minocicline), ciuma si erlichioza (doxiciclina). Tetraciclinele sunt folosite de asemenea la pacientii alergici la penicilina pentru tratarea leptospirozei, sifilisului, actino-micozei si infectiilor pielii si tesuturilor moi date de coci gram-pozitivi. Sunt printre medicamentele de electie pentru infectiile date de chlamidii (doxiciclina), rickettsii si ehrlichii, si pentru infectii tegumentare granulomatoase datorate Mycobac-terium marinum (minociclina).
SULFONAMIDELE SI TRIMETOPRIMUL Inhibitorii sintezei acidului folie au un spectru larg bacteriostatic luat ca atare; in combinatii, ele pot fi bactericide pentru bacterii facultativ gram-negative si stafilococi. Combinatia fixa intre sulfametoxazol si trimetoprim, principalii inhibitori ai sintezei de acid folie folositi in practica pentru infectiile bacteriene, are doar o activitate modesta impotri unor streptococi si nici o activitate impotri anaerobilor stricti. Sulfonamidele sunt rar folosite individual in tratamentul infectiilor bacteriene, dar sunt printre medicamentele de electie in tratarea infectiilor nocardiale, lepra (dapsona - o sulfona) si toxoplasmoza (sulfadiazina). Trimetoprim-sulfametoxazolul este medicamentul de electie in tratamentul infectiilor tractului urinar necomplicate (in afara de cele date de enterococi) si este mult folosit in tratamentul otitei medii. Poate fi folosit pentru tratamentul infectiilor tractului respirator superior in care sunt suspectate H. influenzae si M. catarrhalis, infectii meningococice si gonococice, sancru si infectii care se crede ca sunt date de Aeromonas, Xanthomonas, P seudomonas cepacia, Acineto-bacter si Yersinia enterocolitica. Pentru infectiile nosocomiale date de Xanthomonas, trimetoprim-sulfametoxazolul este medicamentul de electie.
FLUOROCHINOLONELE Fluorochinolonele au activitate foarte buna impotri majoritatii bacililor facultativ gram-negativi, activitate destul de buna impotri stafilococilor, riabila sau slaba pentru streptococi si nu actioneaza asupra organismelor strict anaerobe. Sunt agentii orali cu cea maimare activitate asupra P. aeruginosa; ciprofloxacinul este cel mai activ pentru aceasta specie. Toate chinolonele au o absorbtie orala de la buna la excelenta; ciprofloxacinul si ofloxacinul se pot administra si intravenos. Tratamentul cu norfloxacin poate fi folosit pentru infectiile tractului urinar si a fost recomandat pentru diareea infectioasa. Totusi, pentru infectiile sistemice gram-negative ar trebui folosite celelalte chinolone, nu norfoxacinul. Chinolonele sunt printre medicamentele de electie pentru infectiile tractului urinar complicate, gastro-enteritele bacteriene si febra enterica si pot fi utile in terapia infectiilor cronice date de microorganisme gram-negative, cum ar fi osteomielita si otita externa cronica la adulti. Folosirea chinolonelor este limitata de dezvoltarea rezistentei printre stafilococi si P. aeruginosa si de interactiunile cu alte medicamente.


RIFAMPICINA Rifampicina a fost folosita in combinatii pentru tratamentul infectiilor grave cu stafilococi rezistenti la meticilina (de ex. infectiile de corp strain cu stafilococi coagulazo-negativi). Datorita selectiei spontane rapide de mutanti rezistenti la rifampicina, aceasta nu ar trebui folosita niciodata singura in tratarea infectiilor stafilococice. Rifampicina este folosita de asemenea in chimioprofilaxia adresata persoanelor cu risc de a dezvolta meningita meningococica si in terapia pneumoniei cu Legionella.
METRONIDAZOLUL Metronidazolul are un spectru limitat la bacterii anaerobe. Este unul din medicamentele de electie in tratamentul oricarui abces in care este suspectata implicarea bacteriilor strict anaerobe (de ex., abcese pulmonare, cerebrale sau intraabdominale), datorita spectrului si capacitatii de a penetra in zona de infectie. Daca se suspecteaza si prezenta agentilor patogeni aerobi si facultativ aerobi ar trebui folositi alti agenti antibacterieni. Metronidazolul este medicamentul de electie pentru ginitele bacteriene si colita pseudomem-branoasa asociata terapiei antibiotice.
ANTISEPTICELE TRACTULUI URINAR Antisepticele tractului urinar sunt active doar pe tractul urinar inferior si nu pot fi folosite pentru tratarea infectiilor tractului urinar superior sau a infectiilor sistemice. Activitatea lor este limitata la bacterii enterice gram-negative sensibile. Agentii disponibili din aceasta categorie includ nitrofurantoinul si sarurile de metenamina.
AGENTII ANTIBACTERIENI TOPICI Mupirocina este disponibila doar ca preparat topic cu utilizare antistafilo-cocica si antistreptococica. Aplicatiile sale majore sunt pentru impetigo si eradicarea starii de purtator de stafilococi. Este medicamentul de electie pentru eliminarea starii de purtator nazal atat de stafilococi rezistenti la meticilina, cat si pentru cei sensibili. Din nefericire, aparitia rezistentei ii limiteaza utilizarea in unele spitale.
Desi eficienta lor nu a fost niciodata bine documentata, preparatele topice care includ sulfonamidele, polimixina B, neomicina, bacitracina, gramicidina si novobiocina intr-o rietate de combinatii sunt larg utilizate ca picaturi de ochi, solutii de irigatii si pomade pentru infectii cutanate superficiale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai