mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
Index » Boli infectioase » Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
» Isospora

Isospora







Isospora belii este un protozoar coccidian, incadrat in Phylum Apicomplexa, care produce izosporidiaza umana, o infectie a tractului gastrointesinal, descrisa inca din 1915, dar care este si in.prezent o boala putin inteleasa. Izosporidiaza este mai frecventa in zonele tropicale si subtropicale decat in zonele temperate, fiind endemica in America de Sud, Africa si in sud-estul Asiei. Este intalnita la pacientii AIDS, avand o incidenta scazuta in S.U.A (0,2%) si o incidenta crescuta in Haiti, unde 15-l9% din pacientii AIDS prezinta aceasta parazitoza [26]. Incidenta reala a parazitozei nu este cunoscuta, deoarece nu a fost urmarita prezenta parazitului la persoanele sanatoase si la toti bolnai AIDS.

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Oochistul matur este transparent, de formă elipsoidală, cu un capăt mai īngust şi uşor gātuit, la nivelul căruia se găseşte un micropil. Are dimensiuni de 22-33 um lungime/ 10-15 um lăţime. Prezintă un perete dublu neted, subţire şi conţine 2 sporochisturi, fiecare cu 4 sporozoiţi īn interior. Oochiştii imaturi, nesporulaţi prezintă īn interiorul lor o masă granulară, uninucleară, nedivizată (sporoblast). In mediul extern, se produce diviziunea masei interne granulare, rezultānd sporochiştii, care sunt formaţiuni sferice, de 12-14 um, cu perete propriu şi īn interiorul lor se formează 4 sporozoiţi subţiri, alungiţi [2,11].

Ciclul biologic

sus sus
Isospora belii este īntālnit la o diversitate de animale.


Parazitul invadează epiteliul intestinal, cu predilecţie epiteliul intestinului subţire, unde derulează ciclul său biologic endogen, asexuat (merogonie) şi sexuat (gametogonie), īn citoplasmă enterocitului. In urma multiplicării sexuate (gametogonie), rezultă oochistul imatur, nesporulat, carese elimină cu materiile fecale, fiind necontagios la emisia sa din organismul uman. Oochistul se maturează īn mediul extern, la temperatura camerei, īn cāteva zile. Oochistul matur şi sporozoiţii sunt rezistenţi īn mediul extern [11].

Contaminarea umană

sus sus
Se realizează prin ingerarea oochisturilor sporulate, mature, existente probabil īn apă sau pe elemente de sol [26]. Transmiterea parazitului de la animale la om este incertă. Contaminarea interumană pare a fi mecanismul de transmitere a parazitozei īn colectivităţi iar contaminarea hidrică poate fi cauza izbucnirilor epidemice ale izosporidiazei.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai