mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
Index » Boli infectioase » Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
» Criptosporidiaza

Criptosporidiaza







Situsul infectiei pare a fi intestinul subtire.
La persoane imunocompetente, prezenta parazitilor in enterocite poate antrena modificarile histologice minune sau moderate, necorelate cu gradul de infectie si simptomatologia clinica- Se produce pierderea microlilor, alungirea criptelor intestinale si infiltrat inflamator in lamina propria cu limfocitc, polimorfonucleare, celule plasmatice [6].


Cuprins:

Patogenie

Evoluţie clinică

Epidemiologie

Diagnostic

Tratament

Profilaxie


Patogenie

sus sus
Studiile ultrastructurale ale intestinului infectat, relevă penetrarea printre microvili, stadiile endogene ale parazitului şi localizarea acestuia sub membrana celulei gazdă, într-o poziţie unică, intracelulară dar extracitoplasmatică, înconjurat de o vacuolă parazitoforă [6].


La pacienţii AIDS s-au descris modificări histologice marcate, care variază de la inflamaţie acută la necroză gangrenoasă. La aceşti pacienţi s-au descris şi colecistite şi colangite criptosporidiale [6],
Datele histopatologice existente în prezent aduc puţine dovezi care să elucideze mecanismele patogenetice ale criptosporidiazei clinic manifeste. Diareea secretorie holera-like şi malabsorbţia asociată cu evoluţia cronică a criptosporidiazei sugerează că pot fi operative: producerea de enterotoxină, precum şi distracţia fizică a marginii în perie.

La pacienţii AIDS şi la alte persoane imunocompromise studiile biopsice au relevat prezenţa cryptosporidiilor în tot tractul digestiv: faringe, esofag, stomac, duoden, intestin subţire, apendice, colon, rect, pancreas, căi pancreatice, bilă, vase din submucoasa colonică şi în tractul respirator. La pacienţii AIDS au fost găsite cryptosporidii în spută, aspirat traheal, lavaj bronhoalveolar şi ţesut pulmonar. Majoritatea pacienţilor au concomitent criptosporidiază gastrointestinală şi alţi patogeni pulmonari, motiv pentru care este dificil să se aprecieze în ce măsură parazitul este un comensal respirator sau un adevărat patogen pulmonar. S-au descris cazuri rare de pneumonie criptosporidială, explicate prin derularea ciclului evolutiv al criptosporidiilor, la nivelul aparatului respirator [6].
La pacienţii imunocompetenţi nu s-a descris nici criptosporidiază pulmonară nici cea biliară.

Evoluţie clinică

sus sus
La persoanele imunocompetente, infecţia poate evolua asimptomatic (la "purtători sănătoşi") sau clinic manifest ca un sindrom diareic acut holeriform (enterita acută benignă) cu durată de 10-14 zile. Crisptosporidiaza umană are o incubaţie de 2-14 zile, se caracterizează prin diaree apoasă, dureri şi crampe abdominale, anorexie, flatulenţă, pierdere în greutate. Pot fi prezente şi greţuri, vărsaturi, febră. Durerile abdominale şi diareea apar postprandial.
Durata şi severitatea bolii variază în raport cu competenţa imunologică [6].
La gazdele imunocompetente, debutul poate fi brusc iar durata bolii este de 10-14 zile, cu evoluţie spre vindecare, dar paraziţii pot persista 1-2 săptămâni după dispariţia manifestărilor clinice. La nou născut, boala evoluează uneori suficient de sever pentru a necesita spitalizare şi tratament.

La persoane imunocompromise, în special la pacienţii AIDS, infecţia evoluează ca o enterita cronică severă. Evoluţia şi durata bolii pot fi variabile. Debutul este adesea insidios, dar simptomele se accentuează pe măsură ce disfiincţia imună devine mai pronunţată. Pacienţii prezintă diaree apoasă voluminoasă, scădere pronunţată în greutate şi dureri abdominale severe, persistente luni de zile. Necesită adesea spitalizare, rehidratare şi supraveghere atentă. Se poate asocia colecistita şi, după unii autori, pneumonia criptosporidială [6].
Pacienţii cu colecistita prezintă dureri abdominale în cadranul drept superior, greţuri, vărsaturi, în adiţie cu enterita.

Epidemiologie

sus sus
Criptosporidiaza este o parazitoză cosmopolită, larg întâlnită şi răspândită pe glob. Rata de infecţie variază între 0,6-20% în ţările dezvoltate şi 4-32 % în ţările în curs de dezvoltare [6]. Frecvenţa sa în populaţia umană este superioară formelor clinic manifeste, datorită numeroşilor purtători sănătoşi [2]. Enterita criptosporidială este tot mai frecvent descrisă, la persoane cu infecţie HIV. în SUA, incidenţa enteritei criptosporidiale la pacienţi AIDS este de 3-20% iar în Africa, Haiti, peste 50% din pacienţii AIDS au enterita criptosporidială. Rata crescută de prevalentă pare a fi asociată cu vârsta tânără şi sezoanele umede şi calde ale anului [6].


Diagnostic

sus sus
I. Diagnostic parazitologic
Diagnosticul enteritei criptosporidiale se realizează uzual, prin examen coproparazitologic. Până în 1981, s-au folosit diferite metode de detectare a parazitului în MF, cu specificitate şi sensibilitate scăzută, ceea ce explică numărul mic al cazurilor diagnosticate. Ulterior, s-a constatat că evidenţierea parazitului în MF, necesită coloraţii speciale:
. coloraţia Ziehl Neelsen modificată permite evidenţierea oochisturilor criptosporidiale, care sunt colorate în roşu, pe fond verde, putând fi diferenţiate de fungi, cu dimensiuni şi forme asemănătoare, care nu sunt acido-alcoolorezistente [2,6].
. coloraţia Heine vizualizează oochisturi necolorate, refringente, pe fond roşu.
Recent s-au dezvoltat tehnici noi, specifice şi sensibile de detectare: IF directă; ELISA, care folosesc anticorpi monoclonali de clasa IgM faţă de pereţii oochistului.
Nu sunt necesare tehnici de concentrare pentru diagnosticul infecţiei acute, dar acestea se pot folosi pentru produse patologice pauciparazitare, la contacţi. Se recomandă sedimentarea sau flotaţia.

Deoarece eliminarea oochisturilor poate fi intermitentă, trebuie efectuate cel puţin 2 examinări la intervale variabile, pentru detectarea parazitului în M.F [6].
Se poate efectua un examen histologic al biopsiei doudenojejunale, pentru căutarea diferitelor stadii ale parazitului.
II. Diagnostic serologic
S-au detectat anticorpi anticriptosporidiali în serul persoanelor imunocompetente şi al celor imunocompromise, prin IF şi ELISA; IgG şi IgM-ELISA detectează 95% din pacienţii cu criptosporidiaza, inclusiv bolnavii AIDS [6].

Tratament

sus sus
în prezent nu există un tratament eficient pentru criptosporidiaza. Se recomandă tratament medicamentos cu Spiramicină şi tratament simptomatic de rehidratare orală şi parenterală. Rezultatele promiţătoare ale terapiei cu Spiramicină nu au fost confirmate de studiile recente, probabil datorită eficienţei scăzute a preparatului, administrat pe cale orală şi a rezervorului biliar de infecţie. în prezent, se încearcă terapia prin administrarea intravenoasă a Spiramicinei [6].

Profilaxie

sus sus
Oochisturile sunt rezistente la dezinfectante. Singura modalitate realizabilă pentru a întrerupe transmisia de la o persoană la altă persoană este profilaxia individuală prin respectarea normelor de igienă individuală (precauţii enterice, spălatul mâinilor în mediul spitalicesc) [6].



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai