mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tubulopatii renale ereditare
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Tubulopatii renale ereditare
» Scleroza tuberoasa

Scleroza tuberoasaPacientii cu aceasta boala multisistemica frecnt se prezinta cu leziuni cutanate si tumori benigne ale sistemului nervos central (modulul 375). Implicarea renala este frecnta; cele mai frecnte anomalii sunt angiomiolipoamele care in mod obisnuit sunt bilaterale. Chisturile renale pot fi la fel de bine prezente si pot da un aspect asemanator cu BRPAD. Din punct de dere histologic, chisturile sunt unice; celulele ce delimiteaza chistul sunt mari, cu citoplasma eozinofilica si pot forma noduli hiperplastici ce pot umple spatiul chistic. Boala este mostenita ca trasatura autosomal dominanta; totusi, pot aparea mutatii spontane. Mutatiile genice au fost identificate la nilul cromozomilor 9 si 16. Scleroza tuberoasa poate fi confundata cu BRPAD daca manifestarile extrarenale sunt minime.

BOALA VON HIPPEL-LINDAU

Aceasta boala autosomal dominanta se caracterizeaza prin hemangioblastoame la nilul retinei si al sistemului nervos central (modulul 375). Chisturile renale apar in majoritatea cazurilor si de obicei sunt bilaterale. Studiile linkate au localizat gena pe bratul scurt al cromozomului 3 si a fost identificata ca o gena supresoare tumorala. Carcinomul celulelor renale poate fi gasit la mai mult de 25% din pacienti si este frecnt multifocal. Screeningul anual al adultilor utilizand tomografia computerizata a fost recomandat in incercarea de a diagnostica cancerul celulelor renale in stadiul precoce.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor