Este o investigatie specifica si sensibila la pacientul politraumatizat; este insa foarte important ca acesta sa fie sil hemodinamic. Rezultatele sunt si mai precise dupa introducerea tomografiei spirale.
Tomografia computerizata craniana - este investigatia de prima intentie pentru traumatismele cranio-cerebrale deoarece:
- diagnosticul se poate preciza in mai putin de 20 de minute;
- prezenta in incinta computerului tomograf a echipamentului de terapie intensiva - de care bolnavul, uneori, nu poate fi deconectat (ventilatie mecanica, monitorizare ECG) nu este o contra-indicatie majora, ca in cazul rezonantei magnetice;
- sensibilitatea tomodensimetriei la nivelul tesuturilor moi (colectii sangne extra/intracerebrale) este de aproape 100% astfel incat diagnosticul de hematom intracranian poate fi pus precoce.
Din aceste motive daca exista posibilitatea efectuarii rapide a tomografiei computerizate, este de preferat sa aiba prioritate fata de interventia chirurgicala. Elementul care poate insa sa contraindice tomografia computerizata este, in aceste situatii insilitatea hemodinamica a bolnavului, cu care nu se poate face nici un compromis!
Tomografia computerizata toracica - rolul ei in traumatismele toracice este limitat, radiologia conventionala fiind la fel de prompta si frecvent mai precisa.
Aceasta investigatie are totusi unele indicatii precum:
- traumatism vechi (1-2 zile) in care tomografia computerizata permite diferentierea unei leziuni pleu-rale de o leziune pulmonara;
- suspiciunea de ruptura de diafragm;
- suspiciunea de perforatie de esofag, daca diagnosticul nu este transat prin alte metode;.
Tomografia computerizata abdominala - a
dovedit o mare acuratete in diagnosticul leziunilor organelor intra- si retroperitoneale, fiind utilizata prioritar fata de alte medode folosite anterior (radiologie, angiografie) Accentuam faptul ca, spre deosebire de lavajul peritoneal, tomodensitometria edentiaza si leziuni retroperitoneala.
CT abdominal are doua indicatii majore:
- pacient cu semne tale relativ sile, dar ale caror semne clinice si de laborator indica o leziune abdominala (suspiciune ruptura splina/ficat);
- pacient politraumatizat al carui examen clinic abdominal este neconcludent.
Tomografia computerizata este contraindicata in plagile abdominale penetrante si la pacientii cu hipotensiune arteriala, care nu raspund la echilibrarea hidro-electrolitica efectuata in departamentul de urgenta.In explorarea abdomenului prezinta dezavantajul ca este mai putin fiabila in decelarea leziunilor de scere catare; acesta poate fi remediat prin folosirea substantelor de contrast (pe sonda nazo-gastrica sau intravenos). in acest mod se pot detecta rapid perforatii la nivelul tractului gastro-intestinal sau leziuni urogenitale.
Un alt mare avantaj al examenului CT abdominal este ca pe baza ei se poate aprecia gradul leziunii unui organ parenchimatos si cantitatea de sange din abdomen, ceea ce, in unele cazuri, impreuna cu silitatea hemodinamica a bolnavului, poate constitui baza unei indicatii de tratament non-operator.In concluzie in componentele traumatice abdominale exista avantaje si dezavantaje ale fiecarei metode (CT si lavaj peritoneal):
. Lavajul peritoneal are sensibilitate mare (98%), dar specificitate redusa pentru identificarea surselor de hemoragie interna.
. Lavajul peritoneal poate detecta uneori mici perforatii intestinale, neidentificate cu alte examinari, mai ales daca se interpreteaza dupa noile criterii ale lui Boulanger (3).
. CT are o acuratete mai mare in diagnosticarea sursei si gradului dilacerarilor de organe pa-renchimatoase (splina, ficat).
. CT poate identifica leziuni retroperitoneale neidentificate de lavajul peritoneal.
Daca pentru chirurgul generalist lavajul peritoneal poate fi la fel de linistitor ca si tomografia, pentru neurochirurg examenul CT este de neinlocuit.
Examenul ultrasonografic (ecografia)
Este un examen fiabil, care se executa usor, rapid si este foarte economic. Rezultatul depinde totusi de experienta si pregatirea ecografistului. in marile clinici de traume examenul ecografic efectuat in camera de garda castiga din ce in ce mai mult teren (28, 27, 41).
Simplitatea si rapiditatea ei se datoreaza faptului ca de pilda in traumatismele abdominale transductorul trebuie asezat in trei pozitii pentru a descoperi prezenta de sange/fluid in catatea peritoneala (18).
- punga Morrison;
- recesul subsplenic;
- spatiul retrocal.In plus examenul ecografic poate diagnostica leziunea de organ parenchimatos (splina, ficat, rinichi) si prezenta de fluid in sinusurile pleurale costodiafragmatice si in catatea pericardica; nu are insa nici o valoare in diagnosticul leziunilor de organ catar.
Avand in vedere simplitatea si rapiditatea metodei ecografice, ea se poate efectua in orice departament de urgenta in timpul reechilibrarii bolnavului politraumatizat; practic in algoritmii moderni de investigatie si terapie a acestor bolna, ecografia precede lavajul peritoneal (3)!
Punctia toracica
Are un rol diagnostic (eliminarea prin acul explorator de aer sau sange indicand necesitatea unri pleurostomii) si unul terapeutic (punctia efectuata cu un ac gros, mai ales prin eliminarea de aer, amelioreaza insuficienta respiratorie).
Fereastra pericardica
Este o modalitate de diagnostic a tamponadei cardiace; sub anestezie locala se face o incizie de
6-8 cm infraxifoidian, prelungita ulterior paraxifoi-dian, prin care se patrunde (fara deschiderea peri-toneului) retrosternal pana la sacul pericardic.
Fereastra pericardica nu are rezultate fals-ne-gative dar, in conditiile unej hemostaze imperfecte poate avea rezultate fals-pozitive; tinde sa fie inlocuita cu ecografia (neinvaziva, foarte sensibila in a detecta lichid intrapericardic).
Urografia, cistografia retrograda
Sunt explorari utile in contuzii sau plagi abdominale, in care se banuieste o leziune a arborelui urinar. Urografia cu substanta de contrast administrata intravenos se utilizeaza in evaluarea rinichilor si ureterelor, fiind eventual urmata in nefrogramele pozitive (nezualizarea rinichiului, ruptura a paren-chimului, leziune arteriala) de arteriografie. Cistografia retrograda se utilizeaza in suspiciunile de ruptura a cii urinare, putand diferentia adesea rupturile intra- de cele extraperitoneale.
Arteriografia
Poate juca un rol diagnostic, dar si terapeutic. Spre exemplu, in hematoamele retroperitoneale consecutive fracturilor de bazin, prin arteriografie se localizeaza sangerarea (excluzand eventual o sursa importanta, ce ar necesita interventie chirurgicala) si se poate practica embolizarea sursei prin artera hipogastrica. Arteriografia este de asemenea necesara in traumele urmate de pulsatii absente sau deficitare la nivelul extremitatilor si face parte din algoritmul de investigatie a sursei unei hema-tuhi; este investigatia ce se face obligatoriu, dupa ce se constata rinichi absent pe urografie.
Scintigrafia
Cu toate ca poate da informatii utile in leziunile de scere parenchimatoase (mai ales splina si ficat), este rareori folosita in politraumatisme.