mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Boli cu transmitere sexuala
Index »Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Hepatitele virale

Hepatitele virale


Share


Doi virusi sint, in esenta, responsabili pentru hepatitele transmise pe cale sexuala: virusul hepatitei B (HBV) si, mult mai rar, virusul hepatitei C (HCV).

Hepatita B
Este produsa de un virus foarte raspindit: 300.000 de milioane de cazuri in lume. In unele tari in curs de dezltare, 15 % din populatie este infectata la nastere sau in timpul copilariei, ceea ce reprezinta un adevarat flagel. Aceasta boala este reduila la nou-nascut, caci 70 % din cazuri r dezlta o hepatita cronica, ce poate duce mai tirziu la distrugerea ficatului (ciroza) sau la un cancer de ficat.


Cuprins:

Transmitere

Care este functia ficatului?

Diagnostic

Tratament

Vaccinare


Transmitere

sus sus
sexuala;
sangvina;
prin folosire in comun de seringi si de material nesteril;
de la femeia insarcinata la fat;
prin saliva.

Care este functia ficatului?

sus sus
Ficatul este un organ indispensabil vietii. Este un adevarat laborator chimic. Distruge toxinele produse sau introduse in corp si fabrica compusi chimici necesari digestiei, precum bila.
Virusul hepatitei ataca celulele ficatului si le distruge mai mult sau mai putin grav, provocind o hepatita. In functie de importanta afectarii celulelor hepatice, se instaleaza o stare de insuficienta hepatica. Afectarea celulelor hepatice provoaca eliberarea anumitor enzime: transaminazele, care sint deversate in circulatia sangvina. Procentul de transaminaze creste atunci in singe. Aceasta marire este un indiciu sigur al afectarii celulelor hepatice. Daca aceste celule se debaraseaza de virus si se regenereaza, survine vindecarea. Daca nu, se instaleaza o stare de hepatita cronica activa care poate duce la o distrugere completa a ficatului (ciroza) sau, in cazul hepatitei B, la un cancer al ficatului.
Perioada de incubatie este de 1-6 luni.

Hepatita (infectia ficatului)
In 90 % din cazuri, hepatita B nu da nici un simptom clinic si trece neobservata. Doar examenele singelui ar putea sa o detecteze. Bolnavul este, totusi, contagios, fara sa o stie, de unde dificultatea prevenirii.
In aproape 10 % din cazuri, hepatita B se manifesta printr-un icter (galbinare) si urina inchisa la culoare, asociate cu un sindrom pseudo-gripal, cu febra, slabiciune, greturi si varsaturi.
In mod exceptional (0,1 % din cazuri), hepatita B se manifesta intr-o forma fulgeratoare, cu o afectare masiva a ficatului, care - fara tratament si uneori in ciuda tratamentului - conduce la insuficienta hepatica acuta si la moarte.
Evolutie: dupa 6 luni.
Vindecare - in 90 % din cazuri, dupa mai multe luni, organismul se debaraseaza de virus si, datorita anticorpilor anti-hepatita B, dezvolta imunitate fata de boala. Bolnavul inceteaza atunci sa fie contagios. Celulele hepatice afectate se regenereaza si functia revine la normal. Bolnavul este vindecat si nu mai este contagios.

Hepatita cronica - Ciroza (distrugerea ficatului)
In 7 % din cazuri, virusul persista in ficat si, dupa cele 6 luni in care nu este foarte activ, provoaca o hepatita cronica ce se manifesta printr-o diminuare a functiilor ficatului. Aceste forme sint relativ bine tolerate si nu conduc decit rar la o afectare severa a ficatului (ciroza). Bolnavii sint totusi contagiosi pentru o perioada indelungata.

Hepatita cronica activa - Cancer al ficatului
In 3 % din cazuri, virusul ramine activ in ficat, provocind hepatita cronica activa. Virusul va submina ficatul si, dupa 10-20 de ani, se ajunge, in general, la ciroza sau cancer. Bolnavul ramine contagios pe toata durata vietii sale. Acesti bolnavi sint detectati prin persistenta antigenelor virale la examenul singelui.
La nou-nascut, riscul de trecere la hepatita cronica este de 50-70 %, de unde gravitatea deosebita a bolii si indicele foarte ridicat de mortalitate.

Diagnostic

sus sus
In contact cu virusul HBV, organismul reactioneaza fabricind anticorpi anti-HBV, care indica contactul cu virusul.
Prin examen de singe se realizeaza:
Detectarea anticorpilor anti-HBV. In contact cu virusul HBV, organismul reactioneaza fabricind anticorpi anti-HBV, care indica contactul cu virusul.
Detectarea antigenelor (fragmente din virus). Cautarea antigenelor virale HBS Ag (fragmente de virus) permite stabilirea prezentei virusului in organismul bolnavului. Este un test important pentru determinarea vindecarii. Atit timp cit HBS Ag sint prezente, virusul persista in organism si bolnavul este contagios.
Dozajul transaminazelor. Transaminazele sint enzime eliberate in singe prin afectarea de catre virusul celulelor hepatice. Numarul lor este foarte ridicat in cazul hepatitei.

Tratament

sus sus
Nu exista tratament specific.
Cu toate acestea, au aparut mari sperante o data cu interferonul alpha, care ar permite vindecarea a pina la 50 % din hepatitele cronice.

Vaccinare

sus sus
Exista un vaccin foarte eficace, care inainte era rezervat grupurilor cu risc (personal medical, persoane dializate etc.). Astazi, acest vaccin este sistematic recomandat inca din perioada primei copilarii. Adolescentii ar trebui sa se vaccineze. Riscul hepatitei B ar trebui sa dispara in viitor, cel putin in tarile dezvoltate.

Hepatita B este singura boala cu transmitere sexuala (BTS) pentru care exista un vaccin.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai