mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Boli cu transmitere sexuala
Index »Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Cervicita mucopurulenta

Cervicita mucopurulenta


Share



Cervicita mucopurulenta se refera la inflamarea epiteliului columnar si a stratului subepitelial al endocolului si a oricarui epiteliu columnar de contiguitate ce se afla intr-o pozitie ectopica pe exocol. Cervicita mucopurulenta la femei poate fi considerata "partenerul tacut" al uretritei de la barbati, fiind la fel de frecnta si determinata de aceiasi agenti, dar mai dificil de recunoscut. Este cel mai frecnt sindrom major de BTS la femei, poate presti sau poate fi semn de BIP si - la femeile insarcinate - poate duce la complicatii obstetricale. Cervicita mucopurulenta este determinata cel mai frecnt de C. trachomatis si uneori de N. gonorrhoeae; proportia relativa a cazurilor determinate de aceste doua microorganisme depinde de prevalenta lor in comunitate. Totusi, in Statele Unite, mai mult de jumatate din cazuri nu sunt asociate cu nici unul din aceste microorganisme si in mod curent raman idiopatice. De obicei, sindromul poate fi diferentiat clinic de cervicita determinata de HSV, care produce leziuni ulcerati pe epiteliul scuamos stratificat al exocolului, la fel ca si pe epiteliul columnar.
Diagnosticul se face prin prelevarea secretiilor mucopurulente galbene din ostiumul cervical sau prin observarea unui numar crescut de leucocite polimorfonucleare pe frotiul colorat Gram sau pe frotiul Papanicolau din mucusul endocervical.

 

Ectopia cervicala edematoasa ( mai jos) si sangerarea endocervicala indusa de tamponarea usoara sunt semne obisnuite cervicitei mucopurulente determinate de C. trachomatis. Trebuie observata culoarea mucusului cervical din endocol, recoltat pe un tampon alb; o culoare galbena indica prezenta leucocitelor polimorfonucleare. Mucusul trebuie intins in strat subtire pe o lama pentru colorarea Gram. Prezenta a 20-30 sau mai multe celule polimorfonucleare pe camp microscopic lOOOx in interiorul filamentelor de mucus cervical fara celule epiteliale scuamoase vaginale sau bacterii vaginale sugereaza cervicita. Cand probele endocervicale recoltate cu atentie sunt examinate de un personal cu experienta, coloratia Gram a mucusului endocervical este de asemenea un test fara sensibilitate, dar cu destula specificitate pentru gonoree; diplococii gram-negativi intracelulari indica infectia gonococica. Sunt, de asemenea, indicate efectuarea de culturi sau alte teste specifice si sensibile pentru N. gonorrhoeae si C. trachomatis.


De obicei, tratamentul trebuie administrat cand diagnosticul clinic este silit - de ex., inaintea cunoasterii etiologiei. In situatiile in care atat gonoreea cat si infectia chlamidiana sunt frecnte, terapia trebuie sa includa un regim cu doza unica eficace pentru gonoree, cum este cefixima (400 mg, oral), urmata de doxiciclina (100 mg oral, de doua ori pe zi, timp de o saptamana) sau azitromicina (1 g, oral, in doza unica). in situatiile in care gonoreea este mult mai putin frecnta decat infectia chlamidiana, terapia initiala a cervicitei muco-purulente trebuie orientata sa acopere numai infectia chlamidiana (de ex. regim cu azitromicina sau doxiciclina). Partenerii sexuali ai femeii cu cervicita mucopurulenta trebuie examinati si tratati cu un regim similar cu cel ales pentru femeie, cu exceptia cazului in care rezultatele testelor pentru gonoree sau infectia chlamidiana la fiecare partener justifica o schimbare a terapiei.


Ectopia cervicala Cervicita trebuie diferentiata de ectopia cervicala, care este deseori gresit etichetata drept "eroziune cervicala\". Ectopia reprezinta prezenta unui epiteliu columnar unicelular gros care se extinde din endocol pe exocolul vizibil. In ectopie, ostiumul cervical poate sa contina mucus clar sau usor opacifiat, dar de obicei nu exista secretie galbena mucopurulenta. Colposcopia evidentiaza epiteliul intact, neulcerat. Ectopia exista in mod normal in prima perioada a adolescentei si regreseaza treptat, epiteliul columnar ectopie fiind inlocuit cu metaplazie scuamoasa. Folosirea contraceptilor orale favorizeaza persistenta sau reaparitia ectopiei. Cauterizarea pentru eliminarea ectopiei nu este justificata. Ectopia poate face colul mai sensibil la infectia cuN. gonorr-hoeae sau C. trachomatis prin expunerea unei arii mai mari de epiteliu columnar susceptibil. Mai mult, ectopia poate creste sensibilitatea la infectia cu HIV. Daca survine cervicita mucopurulenta, aria de ectopie poate deni edematoasa si fragila. Edemul poate aa ca rezultat ersiunea ostiumului cu marirea ariei aparente de ectopie.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai