mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Boli cu transmitere sexuala
Index » Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Chlamydia - transmitere

Chlamydia - transmitereAgentul responsabil si epidemiologie
Chlamydia trachomatis este o bacterie minuscula, care nu se poate dezlta decit in interiorul celulelor. Exista numeroase varietati (serotipuri) ale acesteia. Chlamydia trachomatis este BTS cea mai frecventa in tarile dezltate.


Cuprins:

Transmitere

Simptome si complicatii

Examene necesare

Tratament


Transmitere

sus sus
Chlamydia trachomatis se transmite exclusiv pe cale sexuala.
O femeie insarcinata purtatoare de Chlamydia isi poate contamina copilul in timpul nasterii.

Simptome si complicatii

sus sus
La barbat:
Infectia se localizeaza in uretra, provocind o uretrita subacuta. Simptomele sint moderate si adeseori chiar absente.
Perioada de incubatie este de 4-15 zile (uneori mai mult).
Simptome: scurgere usoara, mai ales dimineata, intepaturi uretrale, arsuri in timpul urinatului.
Fara simptome. Formele lipsite de simptome sint frecvente (o treime din cazuri, la barbati), ceea ce face dificila depistarea bolii.
In lipsa tratamentului, Chlamydia trachomatis poate invada profund aparatul genital, provocind la barbat epididimite si prostatite. Riscul de sterilitate masculina este mare daca epididimita este bilaterala.

La femeie:
La femeie, Chlamydia trachomatis provoaca o infectie subacuta, adesea foarte discreta, a vaginului si a colului uterin. Simptomele sint mai putin marcate decit la barbat si adesea chiar lipsesc (50 % din cazuri). Incubatie: de la citeva zile la citeva luni.

Simptome:
scurgeri nu prea abundente, senzatie de intepatura, arsura in timpul urinatului. Simptomele sint mai putin marcate la femeie decit la barbat.

Foarte adesea, infectia nu da nici un simptom. Absenta frecventa a simptomelor face dificila depistarea bolii. Bolnava este totusi contagioasa.
In absenta unui tratament rapid, Chlamydia trachomatis poate invada in profunzime aparatul genital feminin, provocind infectii ale trompelor (salpingite), care se manifesta prin dureri abdominale si febra. Aceasta infectie a trompelor poate sa nu produca nici un simptom si sa evolueze neobservata spre sterilitate, care survine daca infectia a infundat complet cele doua trompe. In caz de obstructie partiala, exista un risc de sarcina extrauterina. Un nou-nascut contaminat de catre mama sa in timpul nasterii poate dezvolta o infectie oculara sau pulmonara grava.

La barbat si la femeie:
Atunci cind infectia este consecutiva unui raport anal, ea se poate localiza la anus. Raporturile buco-sexuale pot crea o infectie a gitului.

Examene necesare

sus sus
Punerea in evidenta a Chlamydia-ei trachomatis necesita o cultura pe baza unei prelevari uretrale, in cazul barbatilor, si vaginale, in cazul femeilor.

Recent, tehnicile de amplificare genica s-au dovedit eficiente in diagnosticarea infectiilor cu Chlamydia trachomatis pe baza urinei, renuntindu-se la dezagreabila prelevare uretrala. Serologia (detectarea anticorpilor in singe) permite depistarea complicatiilor (rata ridicata).

Tratament

sus sus
Tratamentul cu antibiotic dureaza intre 14 si 21 de zile. Toti partenerii sexuali trebuie sa fie tratati, chiar in lipsa simptomelor.
La sfirsitul acestui tratament, pacientul trebuie sa-si faca un test de control, chiar daca toate simptomele au disparut.

Infectia cu Chlamydia trachomatis nu confera imunitate dupa vindecare.

Daca nu se iau precautii, ea poate fi din nou contractata.

Tipareste Trimite prin email


 

  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
 
 
Copyright © 2008- 2018 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor