mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Boli cu transmitere sexuala
Index »Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Manifestari clinice

Manifestari clinice


Share



Salpingita tuberculoasa Spre deosebire de salpingita netuberculoasa, tuberculoza genitala survine deseori la femeile mai in varsta, dintre care aproape jumatate sunt in post-menopauza. intr-un studiu extins de cazuri in Suedia, 38% din femeile cu salpingita tuberculoasa avusesera anterior diagnosticata tuberculoza. Cele mai frecnte simptome manifestate au fost sangerarea vaginala anormala, durerea (inclusiv dismenoreea) si infertilitatea. Majoritatea acestor femei erau normale la examinarea bimanuala a pelvisului, desi aproximativ un sfert aau mase tumorale anexiale. Cea mai obisnuita metoda de diagnostic a fost biopsia endometriala, care evidentia granuloame tuberculoase, deseori asociate cu culturi poziti.


Salpingita netuberculoasa Evolutia clasica a simptomelor de salpingita netuberculoasa merge de la scurgeri vaginale mucopurulente determinate de cervicita, spre dureri abdominale pe linia mediana si sangerari vaginale anormale determinate de endometrita, urmate de dureri bilaterale abdominale joase si pelvine determinate de salpingita, cu greata, voma si sensibilitate abdominala crescuta determinata de peritonita. Unele paciente au dureri abdominale difuze produse de peritonita generalizata sau durere de tip pleural in hipocondrul drept datorata perihe-patitei. Modul de evolutie a simptomelor variaza de la pacient la pacient si este dependent, de asemenea, de etiologia BIP.


Debutul de BIP asociata cu DIU este tipic progresiv si poate fi precedat de scurgeri vaginale urat mirositoare, caracteristice vaginozei bacteriene. Debutul de BIP gonococica a fost mai brutal decat cel de BIP chlamidiana in unele studii, dar nu in toate, iar BIP datorata oricareia dintre etiologii a aparut, de obicei, in prima jumatate a ciclului menstrual.
Durerea abdominala in salpingita netuberculoasa este descrisa de obicei ca fiind surda sau difuza. In unele cazuri, durerea lipseste sau este atipica, iar modificarile acti inflamatorii sunt descoperite in cursul unei evaluari sau proceduri fara legatura cu aceasta afectiune, cum ar fi ligatura tubara sau evaluarea laparoscopica pentru infertilitate. Sangerarea uterina anormala preceda sau coincide cu episodul dureros la aproximativ 40% din femeile cu BIP, simptomele de uretrita (disuria) survin la 20%, iar simptomele de rectita (durere anorectala, tenesme si scurgeri sau sangerari rectale) sunt observate ocazional la cele cu infectie gonococica sau chlamidiana.
Examinarea cu speculul evidentiaza cervicita mucopurulenta la majoritatea femeilor cu BIP gonococica sau chlamidiana.

Sensibilitatea cervicala la miscare este produsa prin intinderea anexelor din partea opusa, fata de cele din partea spre care e impins colul. Examinarea bimanuala evidentiaza sensibilitatea fundului uterin datorata endometritei si sensibilitatea anexiala anormala datorita salpingitei care este de obicei, dar nu neaparat, bilaterala. Cresterea volumului anexelor este palpabila la aproximativ jumatate din femeile cu salpingita acuta, dar evaluarea anexelor la o pacienta cu sensibilitate marcata nu este concludenta nici daca este efectuata de un examinator experimentat. O temperatura initiala > 38° C este prezenta doar la aproximativ o treime din pacientele cu salpingita acuta; astfel, febra nu este necesara pentru diagnostic.


Instigatiile de laborator arata o crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH) la 75% din pacientele cu salpingita acuta si cresterea numarului de leucocite la mai mult de 60%. Examinarea microscopica directa a fluidului vaginal amestecat cu ser fiziologic a aratat mai mult de un leucocit polimorfonuclear la o celula epiteliala vaginala sau caracteristici corespunzatoare vaginozei bacteriene la aproape toate pacientele cu salpingita confirmata laparoscopic, in studiile din Suedia. Totusi, in studiile din Statele Unite, exceptiile nu au fost rare.
Anumite manifestari clinice ale BIP acute au fost corelate cu caracteristicile etiologice. De exemplu, episodul de salpingita are legatura cu menstra la femeile cu infectie gonococica sau chlamidiana. Femeile cu salpingita asociata cu N. gonorrhoeae sau C. trachomatis sunt in mod semnificativ mai tinere decat cele cu alte etiologii de salpingita. intr-un studiu suedez, femeile cu salpingita asociata cu Chlamydia aau o forma de boala mult mai putin dureroasa, cu simptome blande, de durata semnificativ mai mare si cu mai putina febra decat femeile cu salpingita asociata cu gonoree. Se banuieste ca pentru toate cazurile recunoscute de salpingita chlamidiana acuta simptomatica exista un numar abil de cazuri nerecunoscute de salpingita chlamidiana simptomatica, nedure-roasa sau usoara. Mai mult, se crede ca salpingita chlamidiana subclinica cronica sau recurenta poate fi o cauza majora de infertilitate la femei.


BIP asociata cu DIU este mult mai putin frecnta de cand scuturile Dalkon au fost retrase de pe piata. Aceasta infectie tinde sa fie nedureroasa si este asociata mai rar cu febra, dar mai frecnt cu mase anexiale, fata de forma de BIP neasociata cu utilizarea de DIU.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai