mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Boli cu transmitere sexuala
Index »Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Gonoreea

Gonoreea


Share


Neisseria gonorrheoae este numele stiintific al gonococului responsabil de gonoree.
Exista o mare diferenta de incidenta a bolii intre tarile industrializate si tarile in curs de dezvoltare. Pentru acestea din urma, gonoreea ramine inca o infectie foarte frecventa.


Cuprins:

Transmitere

Simptome si complicatii

Examene necesare

Tratament


Transmitere

sus sus
Gonococul este un germen care, practic, se transmite exclusiv prin raport sexual. Acest germen este foarte contagios. Riscul de a fi contaminat in timpul unui raport sexual cu o persoana infectata este de 50%.

Simptome si complicatii

sus sus
La barbat:
Infectia se localizeaza in uretra si produce o inflamatie acuta. De aceea, simptomele sint cel mai adesea accentuate. Perioada de incubatie este de 4-5 zile.
Simptome: scurgere verzuie purulenta; arsura uretrala; arsura in timpul urinarii.
Uneori infectia nu da nici un simptom (10 % din cazuri).
In absenta unui tratament imediat, gonococii pot invada aparatul genital al barbatului, provocind infectii ale epididimului si prostatei. Riscul de sterilitate este mare daca epididimita este bilaterala.

La femeie:
Gonococul produce o infectie, uneori acuta, dar adesea foarte discreta, a vaginului si a colului uterin. De aceea, simptomele sint mai putin marcate decit la barbat. Perioada de incubatie este de citeva zile pina la citeva saptamini.
Simptomele sint mult mai putin marcate la femeie decit la barbat: scurgere purulenta si mincarimi vulvare; arsuri in timpul urinarii.
Foarte adesea, infectia nu prezinta nici un simptom (50% din cazuri).
Formele cu simptome moderate sint frecvente mai ales la femeie, ceea ce face dificila depistarea bolii. Bolnava este totusi contagioasa.
In lipsa unui tratament imediat, gonococii pot invada profund aparatul genital feminin, provocind infectia trompelor (salpingita), care se manifesta prin dureri abdominale si febra. Aceasta infectie a trompelor poate sa nu prezinte nici un simptom si sa evolueze neobservata spre o sterilitate care survine daca infectia infunda complet cele doua trompe. In caz de obstructie partiala, exista un risc de sarcina extrauterina.
Un nou-nascut afectat de boala mamei sale poate dezvolta o infectie oculara foarte grava.
La barbat si la femeie:
Atunci cind infectia este consecinta unui raport anal, infectia se poate localiza la anus. Raporturile buco-genitale pot provoca o infectie a gitului.

Examene necesare

sus sus
La barbat:
Simptomele sint adesea suficient de pregnante pentru a nu fi nevoie de examene avansate. Simpla observare la microscop a culorii unei picaturi de puroi (prelevare uretrala) pe o lamela este in general suficienta. Rezultatul este imediat. Atunci cind exista dubii, o cultura permite punerea unui diagnostic in citeva zile.

La femeie:
Trebuie adesea sa se recurga la cultura secretiilor vaginale recoltate din vagin dupa examinarea cu spatula. Rezultatele de cultura pot fi cunoscute in 48 de ore.
Astazi, cercetarea gonococului poate fi facuta pe baza urinei, prin tehnici noi, fara dezagreabila prelevare uretrala / vaginala.

Tratament

sus sus
Gonoreea necesita tratamente scurte (uneori de 24 de ore) cu antibiotice, insa, de citiva ani, unele variante ale acestui germen au devenit rezistente la unele antibiotice (de exemplu la unele derivate ale penicilinei). Aceasta rezistenta este catastrofala pentru tarile cu venit scazut, care nu pot utiliza noile antibiotice, adesea costisitoare.
Infectia cu gonococ nu confera imunitate dupa vindecare.

Daca nu se iau precautii, ea poate fi contractata din nou.

In cazul contractarii gonoreei sint necesare: prevenirea partenerului sau a partenerilor; administrarea corecta a tratamentului; verificarea (prin control medical) a vindecarii complete; abtinerea de la relatii sexuale atit timp cit medicul considera ca persoana este contagioasa sau folosirea prezervativelor.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai