mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Boli cu transmitere sexuala
Index »Boli infectioase » Boli cu transmitere sexuala
» Sifilisul - tratament

Sifilisul - tratament


Share


Treponema pallidum (treponema palida) este raspunzatoare pentru sifilis. Este rba de o bacterie din familia Spirochetelor, numite astfel din cauza aspectului spiralat (ca un arc). In ciuda existentei unui tratament foarte eficace, sifilisul nu a disparut. In anii 80, Statele Unite si Europa au cunoscut chiar o recrudescenta spectaculoasa a numarului de cazuri.

Cuprins:

Transmitere

Manifestari si evolutie a bolii netratate

Diagnostic

Tratament


Transmitere

sus sus
Sexuala.
Bolnavul este contagios mai ales la inceputul bolii.
Sangvina. Transmiterea prin transfuzii a disparut astazi in tarile in care singele este testat.

De la mama la fat.

Manifestari si evolutie a bolii netratate

sus sus
Sifilisul netratat evolueaza in patru faze, pe durata mai multor ani. Astazi, boala ar trebui tratata inca de la prima manifestare, in stadiul primei leziuni.

1. Sifilis recent
Prima manifestare a sifilisului este sancrul, o leziune, localizata la locul contaminarii (in general, organele genitale, dar si anusul si gitul, daca contaminarea s-a produs pe aceste cai). Nu este dureros. Un ganglion in zona inghinala apare rapid. Acest sancru trece adesea neobservat, in special la femeie, ceea ce face depistarea si prevenirea dificile.
Sancrul dispare spontan, fara nici un tratament, dupa citeva saptamini, dar boala continua sa evolueze. Vor aparea alte manifestari, care vor constitui sifilisul secundar.

2. Sifilis secundar
La circa 2 luni dupa disparitia sancrului se dezvolta sifilisul secundar, care poate dura 2-3 ani, cu aparitia unor leziuni cutanate (rozeole, sifilide) si de leziuni ale organelor interne. Aceste leziuni vor disparea si ele treptat, iar boala va intra in faza sa de latenta.

3. Sifilis latent
Atunci cind leziunile secundare dispar, sifilisul intra intr-o faza de latenta. Simptomele dispar spontan, bolnavul are o infatisare cu totul normala si nu se plinge de nimic, dar boala continua.

4. Sifilis tardiv complicat
Aceasta forma tardiva se observa dupa 5-20 de ani de evolutie. Microbul ramas in organism lezeaza grav unele organe, ducind la paralizii, atingeri osoase si ale vaselor sangvine, care pot duce la moartea bolnavului. Aceasta forma, frecventa inainte de descoperirea penicilinei, devine acum, din fericire, una rara.

Diagnostic

sus sus
Direct.
In stadiul de sancru, Treponema palida poate fi descoperit printr-un examen direct. Se intinde produsul de grataj al sancrului pe o lamela de sticla si se observa microbul la microscopul cu fond negru. Aceasta prelevare poate fi facuta din leziunile cutanate din faza secundara.

Serologic.
Anticorpii la treponema nu apar in singe decit la 5 pina la 7 zile de la debutul sancrului.
Numai in acest moment examenul singelui (serologia) devine pozitiv.
Rezultatul unui examen facut mai devreme de o saptamina nu este concludent.
In stadiul de sifilis latent, boala este inaparenta si doar examenul sangvin (serologia), practicat cu titlu de depistare sistematica, permite diagnosticarea bolii.
In stadiul complicat, boala este diagnosticata pe baza manifestarilor (nervoase, vasculare, articulare) si prin examen sangvin.

Tratament

sus sus
Sifilisul precoce se vindeca rapid, prin citeva injectii cu penicilina. In caz de alergie, alte antibiotice sint eficiente. Vindecarea trebuie verificata printr-o priza de singe la 3 saptamini de la incheierea tratamentului. Prin utilizarea antibioticelor cu o buna difuzie la fat, tratarea unei femei cu sifilis si insarcinate permite si tratarea copilului sau in acelasi timp.

Sifilisul vindecat nu confera imunitate; boala poate fi luata din nou.
De asemenea, trebuie asigurat tratamentul partenerului/partenerilor.
In stadiul complicat, chiar daca este tratata infectia, pot persista leziuni ireversibile ale sistemului nervos sau ale altor organe.
Sifilisul poate fi revelat de semne cutanate.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai