mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Trigonul retromolar

Trigonul retromolar


Share

Anatomia
Posterior fata de cel de al treilea molar se gaseste o suprafata triunghiulara mica care acopera ramul ascendent al mandibulei, fiind denumita trigonul retromolar, care se continua in sus cu tube-rozitatea maxilara. Aceasta regiune a fost inclusa de unii autori la gingia inferioara, deoarece leziunile acestora sunt foarte asemanatoare. Dedesubtul mucoasei trigonului retromolar se gaseste rafeul ten-dinos pterigomandibular, care se continua cu spatiul pterigomandibular care contine nervul lingual si dentar inferior, fiind in raport posterior cu lobul profund al parotidei si al spatiului parafaringian.


Tipuri de diseminare

Diseminarea se face spre mucoasa bucala adiacenta, pilierul amigdalian anterior si maxilarul superior. Posterior diseminarea apare precoce in spatiul pterigomandibular si in muschiul pterigoidian intern. Diseminarea postero-laterala se face in muschiul buccinator si in bula Bichat. Ganglionii submaxilari si subdigastrici reprezinta primul releu.

Simptomatologia
Leziunile trigonului molar, care intereseaza nervul lingual si dentar inferior, produc dureri locale si dureri iradiate in canalul auditiv extern (prin nervul auriculotemporal) si in zona preauriculara. Inzia muschiului pterigoidian produce trismus adesea asociat cu durere intensa.


Tratament

Leziunile mici se trateaza usor, fara complicatii, dar adeseori pot fi prezente cazuri mai ansate decat par si inzia osoasa sa nu fie detectata la radiografie. Cand osul nu este indat se recomanda o rezectie marginala, iar cand este indat, se recomanda o mandibulectomie partiala. Se prefera tratamentul chirurgical pentru ca da rezultate estetice si functionale superioare. Cazurile moderat ansate sunt tratate prin rezectie urmata de radioterapie postoperatorie.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai