mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Cavitatea nazala

Cavitatea nazala







Alegerea tratamentului. Papilomul cu tendinta la malignizare este tratat de la inceput chirurgical, prin excizie. Cancerul cu celule scuamoase si adenocarcinomul pot fi tratate atat chirurgical cat si prin rontgenterapie. Excizia se prefera pentru leziunile mici si constituie tratamentul de electie pentru melanoame si sarcoame. Radioterapia se prefera pentru leziunile peretelui superior al cavitatii nazale pentru a preveni defectele estetice. Granu-lomul letal median se trateaza prin radioterapie atat a cavitatii nazale, cat si a sinusurilor paranazale.
Tratamentul chirurgical. Calea de acces cea mai buna este rinotomia laterala, care da o buna vizualizare a cavitatii nazale. Sechele apar numai in cazul rezectiei septului nazal ("nasul in sa\").In cazul ca se recomanda tratamentul asociat este preferabil sa se inceapa cu interventia chirurgicala, urmand ca radioterapia sa se efectueze la 4-6 saptamani. in caz de recidi, ultima alternati ramane rezectia cranio-faciala (incorporeaza sinusurile frontale, partea anterioara a sinusului sfenoidal, a palatului dur, piramida nazala, peretele medial si seul uneia dintre orbite si unul din oasele malare), urmata de cranioplastie. Extensia tumorii la fosa sfenopalatina cu distrugerea apofizelor pterigoidiene este o contraindicatie a acestui procedeu, ca si prinderea nervilor cranieni, a chias-mei optice si a sinusului sfenoid. Este foarte dificil a diferentia leziunile inflamatorii de cele neoplazice sfenoidiene, uneori fiind necesara explorarea chirurgicala, in cazul leziunilor sfenoide, se poate rezeca peretele anterior al sinusului, dar nu sinusul in totalitate, urmata obligator de iradiere postoperatorie, chiar daca marginile nu sunt indate. Prin acest procedeu circa 20% dintre pacienti pot sa fie salti.



Sinusul maxilar

Cele mai bune rezultate le are tratamentul chirurgical.
Alegerea tratamentului. Tratamentul consta in radioterapie, electrocoagulare si excizia chirurgicala. Leziunile infrastructurale precoce pot fi excizate numai pe cale chirurgicala, dar asocierea cu iradierea postoperatorie este de preferat. Extinderea cancerului spre baza craniului si nazofaringe contraindica tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical. Se practica operatia lui Caldwell-Luc34, iar in cazul indarii orbitei si in-teresarii partii superioare a sinusului este necesara maxilectomia si exenteratia orbitei, asociata cu rezectia seului orbitei. in cazul ca sunt interesate apofizele pterigoide, trebuie si ele incorporate in rezectie. Se folosesc grefe de piele libera despicata pentru a captusi cavitatea si o proteza de acrilat pentru a inlocui palatul dur rezecat. De obicei se asociaza radioterapia postoperatorie.
Limfoamele sunt tratate prin radioterapie. Carci-noamele epidermoide se trateaza prin iradiere pre-operatorie si excizie chirurgicala. Evidarea ganglio-nara se recomanda numai in cazul ganglionilor palpabili. Supravietuirea peste 5 ani este 30-35%.
Sinusurile etmoidale
Alegerea tratamentului. Se prefera radioterapia deoarece duce la sechele functionale si estetice mai reduse. Leziunile extinse necesita rezectia etmoidului, a maxilei ipsilaterale si a orbitei sau in unele cazuri rezectie craniofaciala.


Recidi este precedata de aparitia paraliziilor nervilor cranieni si de reluarea durerilor. Este necesara reexplorarea sinusurilor pentru a preciza diagnosticul. Daca radioterapia esueaza, singura solutie este rezectia craniofaciala.


Sinusul sfenoid

Tratamentul este acelasi cu cel al cancerului ansat al nazofaringelui (se prefera radioterapia).
Complicatiile tratamentului radioterapieIn cancerul sinusului maxilar sunt: osteone-croza, boala SNC indusa prin iradiere, amauroza, obstructia nazala, otita medie.
Complicatiile oculare sunt cele mai suparatoare dupa radioterapie, adesea necesitand o exenteratie.
Sindromul SNC indus de iradiere: vertij, cefalee, scaderea ideatiei, letargie. Apare la 2-3 luni dupa radioterapie, uneori putand sa fie tranzitor. Mecanism asemanator cu cel al encefalopatiei limfo-
gene. Tratamentul consta din administrarea in doze mari de acid pantotenic si piridoxina.
Alte complicatii: sinechia cavitatii nazale si perforatia septala.
Complicatiile tratamentului chirurgical
Maxilectomia: necroza grefelor cutanate, tris-mus, fistula LCR si hemoragia.
Sinusul etmoidal: meningita, pansinuzita, abcesul cerebral, accidentul scular cerebral.
Rezectia craniofaciala: meningita, abcesul sub-dural, fistula LCR, diplopia, hemoragia. A treia parte dintre pacienti au avut o complicatie gra, vitala, necesitand terapie intensi prelungita.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai