Anatomie patologica
Leziunile maligne obisnuite ale amigdalei sunt carcinoamele epidermoide nediferentiate (78%) si limfo-sarcoamele (16%). Carcinoamele epidermoide in aceasta zona sunt adesea descrise ca limfo-epitelioame si carcinoame cu celule de tranzitie. Unii autori le considera doar variante microscopice ale carcinoamelor epidermoide nediferentiate. Macro-scopic leziunea apare ca o tumefactie a amigdalei cu un ulcer central. Palparea edentiaza o indu-ratie la baza ulceratiei. Trismusul si otalgia se asociaza frecvent. Metastazele se produc in ganglionul subangulomandibuiar, de aceea se poate confunda cu amigdalita. Uneori amigdala este sediul unui carcinom mic "ocult\", in care prima manifestare este aparitia metastazelor cercale voluminoase.
Limfosarcoamele amigdalei prezinta de obicei tumori primare mai voluminoase, bilaterale, fara tendinta spre ulcerare. Aceasta poate duce la confuzia cu leziunile inflamatorii.
Limfosarcoamele sunt radiosensibile, de aceea tratamentul initial trebuie sa fie iradierea. Carcinoamele vor fi tratate prin radioterapie preoperatorie, urmata de rezectie si edare ganglionara radicala. Combinarea celor doua metode da cele mai bune rezultate. Supraetuirea peste 5 ani este 25%.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor