mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Partea speciala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea speciala
» Orofaringele

Orofaringele


Share

Orofaringele este segmentul faringelui situat posterior de pilierii palatini si de papilele circum-late ale limbii. El include patru zone: baza limbii, regiunea tonsilara (fosa amigdaliana si stalpii amig-dalieni), palatul moale, fata anterioara a epiglotei si
peretii adiacenti ai faringelui (intre repliul faringo-epiglotic si rinofaringe). Peretii faringieni vor fi studiati impreuna cu hipofaringele. Sediul cel mai obisnuit al tumorilor maligne este amigdala.


Anatomie

Baza limbii este marginita anterior de catre papilele circumlate, lateral de santurile glosoamig-daliene si posterior de epiglota. Valeculele reprezinta o banda ingusta de mucoasa intinsa de la baza limbii la epiglota si este considerata ca facand parte din baza limbii. Suprafata bazei limbii este neregulata si voluminoasa din cauza unor foliculi limfatici submucosi. Suprafata bazei limbii are o pozitie verticala.
Zona tonsilara este o regiune triunghiulara marginita anterior de stalpul amigdalian anterior (muschiul palatoglos), posterior de stalpul amigdalian posterior (muschiul palato-faringian), inferior de santul gloso-amigdalian si repliul faringoepiglotic. Amigdala palatina este situata in interiorul acestui triunghi. Lateral regiunea este legata de muschiul constrictor al faringelui, mandibula si spatiul latero-farin-gian. Zona amigdaliana este separata de baza limbii prin santul glosoamigdalian, situat intre pilierul anterior si repliul faringo-epiglotic. Sub mucoasa acestui sant se gasesc muschiul stiloglos si ligamentul stilo-hioidian.


Palatul moale este un complex muscular mobil care separa nazofaringele de cavitatea orala si orofaringe. Epiteliul fetei orale a palatului moale este scuamos si cel al fetei nazofaringiene este de tip respirator. Palatul moale se continua lateral cu stalpii amigdalieni.

Anatomie patologica
Carcinoamele cu celule scuamoase reprezinta 95% din leziunile maligne. Limfoepitelioamele apar in amigdala si baza limbii. Carcinomul verucos este rar. Limfoamele maligne reprezinta 5% din neoplasmele amigdaliene si 1-2% din cele ale limbii. Restul este reprezentat de tumorile maligne ale glandelor salire minore, plasmocitoame si alte tumori rare.


Tipuri de diseminare

Baza limbii
Tumora primara. Carcinoamele scuamoase ale bazei limbii au tendinta precoce de infiltratie profunda. Tumora are tendinta sa ramana in baza limbii atunci cand nu este situata periferic. Leziunile le-culare se extind de-a lungul mucoasei la fata lin-guala a epiglotei, prin repliul faringoepiglotic la peretele lateral al faringelui si peretele anterior al sinusului piriform. Adesea penetreaza prin mucoasa leculelor si prin membrana hioepiglotica, exterio-rizandu-se in spatiul preepiglotic.
Leziunile situate in portiunea laterala a bazei limbii pot inda santul glosoamigdalian, ceea ce permite cobo-area in regiunea cervicala, neand o bariera musculara, deoarece muschiul milohioidian se termina in vecinatatea unghiului mandibulei. Coborand in regiunea cervicala tumora poate fi confundata cu o adenopatie.
Leziunile ansate pot inda laringete, limba orala si spatiul parafaringian.
Limfatice. Primul releu ganglionar il reprezinta cel subdigastric, urmat de ganglionii jugulari mijlocii si inferiori. Ganglionii submaxilari sunt indati a-tunci cand tumora se extinde la limba orala. Ganglionii cervicali posteriori sunt indati frecvent.Zonaamigdaliana
Include stalpii amigdalieni anterior si posterior si amigdala.
Stalpul amigdalian anterior. Majoritatea tumorilor maligne din aceasta zona sunt carcinoame cu celule scuamoase. Sunt diagnosticate precoce si au prognostic bun. Leziunile asimptomatice sunt frecvente si pot fi leziuni eritematoase, albicioase sau mixte, cu margini rau delimitate. Evolueaza spre aparitia unui ulcer central cu marginile rasucite si infiltreaza muschiul palatoglos. Superior se extinde spre palatul moale sau dur si gingiile superioare. Anterolateral indeaza trigonul retromolar si santul gingivobucal si mucoasa bucala. Inzia limbii este frecventa si poate fi evidentiata prin palpare. Leziunile ansate indeaza osul, baza craniului, nazofaringele si uneori muschiul pterigoidian intern, ducand la trismus.
Fosa amigdaliana. Leziunile apar in amigdala palatina sau din mucoasa triunghiului. Leucoplazia apare rar in interiorul fosei, de asemenea leziunile mucoase eritematoase sunt putin frecvente. Leziunile evolueaza spre o forma exofitica cu ulceratie centrala. Extensia spre stalpul posterior si peretele orofaringelui apar precoce. Poate inda spatiul parafaringian.
Stalpul amigdalian posterior. Neoplasmele acestei zone sunt rare dar foarte maligne. Se pot ex-
tinde inferior de-a lungul muschiului palatofaringian spre insertiile lui in muschiul constrictor mijlociu al faringelui si cartilajul tiroid. Limfaticele dreneaza in ganglionii spinali si jugulari superiori (ganglionul nazofaringian).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai