mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Procese expansive intracranient
Index » Neurochirurgie » Procese expansive intracranient
» Tumori pineale

Tumori pineale







Tumorile proprii ale regiuni pineale sunt defalcate actualmente in doua grupe mari: pineoblas-toame si pineocitoame.
Pineocitoamele sunt tumori intalnite mai ales la adult. Macroscopic au urmatoarele caractere: sunt bine delimitate, poseda o capsula de forma rotund-ovala, cu suprafata neteda, gri-cenusii.
Pineoblastoamele se dezvolta la copii si tineri. Macroscopic au urmatoarele caractere: tumora infil-trativa, cu invadarea parenchimului nervos invecinat, absenta capsulei, aspect cenusiu-inchis. Pineoblastoamele au o malignizare rapida locala si posibilitati de diseminare prin LCS; ele corespund gradului Ide malignitate (37). Exista si forma intermediara de pineocitom/pineoblastom cu caracter de malignitate de gradul III.


Aspectul CT-scan si mai ales RMN este extrem de sugestiv pentru tumorile de arie pineala (. 5).

Tumori embrionareIn ultimii ani multiplele studii de histogeneza au delimitat un grup important de tumori, cu caractere certe embrionare si care au fost cuprinse in ter-
menul de tumori primitive neuroectodermale (Primitive Neuro Ectodermal Tumors - PNET). Aceste tumori au drept caracter comun o posibila transformare maligna a structurilor celulare ale SNC de la diferite nivele, tumora prezentand caractere ale celulei "suse\" embrionare (Kadota si colab., 1989). In aceste conditii ele se dezvolta ia copii si adolescenti. Ele sunt cuprinse in gradul I(37). in grupul acestora sunt descrise:
- meduloepitelioamele, tumora extrem de rara, maligna, de origine embrionara, care histologic se aseamana cu epiteliul primitiv medular;
- neuroblastoamele, tumora relativ rara, extrem de maligna, compusa structural din neuroblasti sau celule neuronale partial diferentiate;
- ependimoblastoamele, tumora extrem de rara, maligna, de origine embrionara, care histologic se compune din celule nediferentiate, asemanatoare din ependimul embrionar;
- meduloblastoamele, care trebuie prezentate separat, datorita incidentei si importantei lor clinico-terapeutice si prognostice.
Meduloblastomul (MBL) se dezvolta din incluziuni embrionare ramase la nivelul acoperisului ventriculului I(velumul medular posterior), care constituie neuroepiteliul primar - format din medulo-blasti. Acestia sunt inruditi embrionar cu celulele stratului granular extern cerebelos. Stratul de me-duloblasti dispare in jurul varstei de 1 an, lasand doar cuiburi celulare (asa se explica posibilitatea dezvoltarii MBL in emisferul cerebelos). Este dificil de explicat aparitia MBL la adulti.


Morfopatologic, MBL sunt tumori situate in profunzimea vermisului. Macroscopic. MBL invadeaza ventriculul Ifara a adera la peretii acestuia si un fragment de tumora poate iesi intre amigdalele cerebeloase la nivelul valeculei sau in unghiul pontocerebelos prin orificiul Luschka. Polul inferior al tumorii este frecvent acoperit de ramurile coroi-diene ale arterelor cerebeloase postero-inferioare (PICA), ceea ce constituie adesea o dificultate operatorie. Aceasta portiune adera totdeauna de bulb si poate ingloba uneori in masa tumorala PICA uni-sau bilateral. Tumora este moale, roz-cenusie, vasculara, putand fi aspirata cu usurinta ("suckable tu-mor\"). Alteori este dura, consistenta, putand fi extrasa in bloc: Se poate observa tendinta tumorii la infiltrarea leptomeningelui, uneori cu noduli tumo-rali leptomeningeali vizibili macroscopic. Din punct de vedere histologic, caracteristicile tumorii sunt extrema abundenta a materialului celular, dispus fie neregulat, fie (mai rar) sub forma de pseudorozete, si absenta aproape completa a stromei. Mitozele sunt descrise deosebit de numeroase. Caracteristica tumorii si factorul care ii confera de fapt malignitatea extrema constau in tendinta de metasta-zare atat la nivelul sistemul nervos central, cat si in afara lui. MBL ocupa de fapt locul intai dintre gli- oame in privinta metastazarilor, fiind urmat de epen-dimom si pinealom.
Aspectul CT-scan al MBL este de tumora infiltra-tiva hiper-hipodensa cu ocuparea vermisului si a ventriculului I(. 6).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor