mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Procese expansive intracranient
Index » Neurochirurgie » Procese expansive intracranient
» Investigatii paraclinice

Investigatii paraclinice







1. Examenul oftalmoscopic poate decela modificari de FO de la simpla stergere a marginilor papilare (edem papilar stadiu I) pana la atrofie optica poststaza (stadiul IV) sau atrofie optica primitiva.
2. EEG are valoare in tumorile supratentoriale putand releva focar de unde lente tip delta, asimetrie de emisfer, modificari bioelectrice difuze.
3. Ecoencefalografia (ECO) este o metoda de explorare neurochirurgicala complet nenociva, silind doar existenta unui proces expansiv intracranian.
4. Radiografia craniana simpla are valoare informationala mai ales la copii, prin relevarea HIC: de-hiscenta suturilor, accentuarea impresiunilor digi-tate; modificari ale seii turcesti (largirea, porozitatea seii turcesti cu erodarea apofizelor clinoide).
5. Pneumoencefalografia (PEG) este o metoda total contraindicata in TIC.
6. Ventriculografia metoda istorica, care actualmente este total depasita de metodele neinvazi moderne.


7. Scintigrafia cerebrala cu radioizotopul 99Tech-netium (99Tc) a constituit un progres remarcabil in instigarea TIC. Aceasta instigatie a fost depasita de metodele moderne de tip CT-scan, MRI, bogat informationale.
8. Angiografia cerebrala efectuata prin metodele cu substractie digitala, furnizeaza date informationale deosebite. Acest examen paraclinic isi mentine valoarea pe de o parte prin relevarea pedicu-lilor vasculari ai TIC, iar pe de alta parte prin posibilitatile de embolizare intratumorala.
9. CT-scan a constituit progresul major in acuratetea diagnostica din TIC. Practic, a inceput o era noua a imagisticii cranio-cerebrale, o data cu introducerea de rutina a CT-scan. Avantajele majore ale acestei instigatii se datoreaza minimei invazi-vitati, multiplelor date informationale asupra tuturor structurilor cranio-cerebrale, posibilitatilor de urmarire in dinamica. Prin aplicarea CT-scan se poate sili exact sediul, forma, extinderea, numarul si chiar natura proceselor expansi (. 7, 8).


10. Rezonanta magnetica nucleara (MRI) constituie un alt element de progres in diagnosticul TIC, mai ales in procesele expansi situate in regiunea formatiunilor liniei mediane si a fosei craniene posterioare. Aceasta instigatie vine in completarea CT-scan, furnizand impreuna date informationale extrem de complexe asupra tuturor structurilor si leziunilor din SNC (. 9).
11. Tomografia prin emisie de pozitroni (PET) reprezinta o metoda de importanta majora in diagnosticarea recidilor tumorale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor