Tratamentul chirurgical al epilepsiei
Index
»
Neurochirurgie
»
Tratamentul chirurgical al epilepsiei
»
Neurochirurgia stereotaxica
Tratamentul chirurgical al epilepsiei
Se considera ca in general 80% dintre bolnavii de epilepsie ar prezenta forme focalizate, de obicei temporale. Daca 70% dintre acestia pot fi controlati prin medicatie, din restul de 30% cu epilepsie "intratabila" cea. 1/2 ar beneficia de tratament chirurgical. Extrapoland datele inregistrate in SUA (1) la populatia Romaniei, ar rezulta o incidenta de 300 operatii necesare anual. Interventiile indicate in aceste cazuri s-ar putea grupa in doua categorii: operatii de ablatie a focarului epileptogen si de deconectare a focarului de alte regiuni cerebrale functionale.
Daca lobectomia sau rezectia focala este operatia de electie pentru bolnavii cu focare solitare, transectiunea corpului calos reprezinta interventia indicata la bolnavii cu crize polimorfe convulsive sau neconvulsive (2). Hemisferectomia functionala in schimb isi gaseste aplicabilitatea la bolnavii cu hemiplegie infantila si cu crize partiale sau secundar generalizate al caror focar nu poate fi individualizat.
Selectarea cazurilor impune posedarea unei echipe de investigatori specializati, capabila sa puna in evidenta caracterul "operabil" al leziunii sau mecanismul epileptogen (3).