mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Ulcerul duodenal
Index » Duodenul » Ulcerul duodenal
» Diagnostic

Diagnostic


Share

Diagnosticul clinic
Manifestarea clinica majora si dominanta este durerea localizata in zona epigastrica mediana sau paraombilical drept, pe o suprafata relativ restransa. Caracterul afectiv al durerii este riabil, pacientii descriind "crampa\", "arsura\", "torsiune\". Intensitatea simptomului este foarte riabila - de la jena la durere foarte intensa - si este ritmata de ingestia de alimente (la 1-2 ore dupa mese). Alta caracteristica este durerea matinala si senzatia de foame dureroasa, precum si durerea nocturna care trezeste bolnavul din somn. Durerea se amelioreaza prin ingestie de alimente (lapte) sau de medicamente alcaline. Se remarca de asemenea marea periodicitate sezoniera, cu puseuri de acutizare a suferintei primara si toamna. Aceste elemente de semiologie clinica descrise clasic se pierd prin evolutia in timp a bolii, dupa mai multi ani suferinta devenind csipermanenta.


De asemenea caracterul durerii se modifica odata cu aparitia complicatiilor bolii ulceroase: durere transfixianta, iradiata in spate in ulcerul penetrant in pancreas; durere abdominala generalizata severa atunci cand apare perforatia ulcerului.
Varsaturile nu apar in mod obisnuit in ulcerul necomplicat, mai frecvent aparand senzatia de greata. La bolnavii cu hiperaciditate mare rsatura calmeaza suferinta. Varsaturile abundente, de staza sunt deja semn de instalare a stenozei ulceroase (prin edem si tulburari motorii inrudite" class="alin2">spasm la nivelul zonei pilorice) (5).
Celelalte manifestari clinice ale ulcerului duodenal - hemoragia, penetratia, stenoza - genereaza un lou clinic mult mai grav, fiind intalnite atat ca prima manifestare a bolii cat mai ales ca o complicatie a sa si vor fi detaliate ulterior.
Inconstant apar tulburari de tranzit (constipatie) si de apetit, precum si slabire prin tulburarea meolismului. Examenul obiectiv al pacientilor rele in ulcerul necomplicat accentuarea durerii la palpare.


Diagnosticul paraclinic

Examinarea radiologica cu bariu permite vizualizarea leziunii prin retentia substantei de constrast de catre nisa ulceroasa (. 2). Semnul radiologie direct al ulcerului duodenal este nisa, care apare ca o pata opaca de bariu inconjurata de un inel radiotransparent - expresia edemului perilezional. Exista si o serie de semne indirecte care, in absenta nisei, pot ridica banuiala existentei unui ulcer duodenal: convergenta pliurilor de mucoasa ingrosata, deformarea si rigiditatea segmentara, aspect de "trefla\" sau "ciocan\" a bulbului duodenal si hiper-motilitate.In cele mai multe cazuri este preferata endo-scopia, care a devenit in ultimul deceniu metoda standard pentru diagnosticul bolii ulceroase (. 3). Aceasta pentru ca este sigura, elimina iradierea si permite atat biopsia cat si diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori. Un studiu ativ efectuat de Larson si Dooley raporteaza rezultatele obtinute prin endoscopie fata de radiografia baritata ca fiind net in favoarea endoscopiei: 92% fata de 54% in ceea ce priveste specificitatea.Studiul secretiei gastrice prin masurarea debitului acid bazai si a secretiei acide dupa stimularea cu histamina nu are loare diagnostica absoluta, ci este util mai ales pentru orientarea alegerii tratamentului medicamentos si a optiunii pentru tipul de interventie chirurgicala (5).
Tot in cadrul diagnosticului paraclinic intra testele care evidentiaza infectia cu Helicobacter pylori. Acest bacii spiralat, gram-negativ, scurt (0,2-0,5 um lungime) poate fi identificat pe sectiunea de tesut prelet prin biopsie de mucoasa gastrica prin coloratie Giemsa si mai putin evident prin coloratie cu hematoxilina. De asemenea bacteria poate fi cultita din materialul bioptic. Fragmentul de tesut poate fi utilizat si pentru testul cu uree - Helicobacter pylori producand cantitati mari de ureaza, care creste semnificativ pH-ul local. De asemenea ureea se foloseste si in testul respirator cu 14C sau 13C. Helicobacter pylori stimuleaza producerea de anticorpi de tip IgG si IgA, care se pot identifica in serul bolnavilor (15, 14).
Diagnostic diferential
Acesta este st si poate parcurge intreaga patologie care se manifesta prin durere in etajul abdominal superior - boli digestive, dar si extradigestive. Dintre bolile digestive trebuie excluse: dispepsia hiperacida neulceroasa, ulcerul gastric, cancerul gastric, limfomul gastric, diverticulul duodenal, volvulu-sul gastric cronic intermitent, ptoza gastrica, peri-viscerita, tuberculoza si luesul gastric.
Alte boli ce intra in discutie in cadrul diagnosticului diferential al ulcerului duodenal sunt: hernia diafragmatica, herniile interne, hernia epigastrica, dischinezia si litiaza biliara, leziunea inflamatorie si maligna a pancreasului, bolile colonului transvers, inflamatia apendiculara, infarctul mezenteric, infarctul miocardic acut inferior, colica saturnina, torsiunea de chist de or.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai