mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul duodenal
Index » Duodenul » Ulcerul duodenal
» Stenoza

Stenoza







in evolutia ulcerului duodenal afectarea procesului de golire a stomacului poate fi determinata prin doua mecanisme, instalate acut sau cronic. Leziunea ulceroasa prezenta in canalul piloric si in prima portiune a duodenului poate determina obstructie acuta cauzata de edemul si inflamatia care insotesc ulceratia, ceea ce determina spasm al regiunii pilorice. Se realizeaza astfel o "stenoza\" cu caracter functional temporar si rersibil prin terapie medicamentoasa, care prezinta din punct de dere clinic loul unei ocluzii intestinale inalte.In ulcerul duodenal cronic, cu puseuri de ulceratie repetate urmate de vindecare, se produce o leziune cicatriciala organica, prin hiperplazia tesutului fibros si conjunctiv cu retractie, care ingusteaza lumenul gastro-duodenal, realizand loul clinic de obstructie cronica - cunoscuta prin termenul de "stenoza pilorica\". Leziunea cronic instalata are caracter evolutiv, la ea adaugandu-se si edem inflamator de insotire, care agraaza manifestarile clinice. La pacientii cu ulcer duodenal netratat incidenta complicarii prin stenoza este de aproximativ 10% (12). Stenoza duodenala poate aa ca sediu zona pilorica, bulbul duodenal sau regiunea post-bulbara. intrucat dintre acestea cea mai frecnta este stenoza pilorica, acest termen s-a extins in practica pentru desemnarea ocluziei cronice a regiunii de jonctiune gastroduodenala.



Leziunea de stenoza organica are caracter evolutiv, instalandu-se progresiv prin parcurgerea a doua etape. Prima etapa este numita faza organo-functio-nala, in care stomacul face efortul de a invinge obstacolul, tonusul peretelui gastric este corespunzator si tranzitul este aproape normal. A doua etapa reflecta evolutia leziunii, in care stomacul se destinde, fibrele sale musculare isi mentin tonusul, dar se alungesc, cu cresterea fortei de contractie si a peristalticii gastrice. Acesta este stadiul compensat al stenozei pilorice in care exista hipersecretie in stomac, dar fara staza. Urmeaza apoi agravarea leziunii in care musculatura stomacului isi pierde tonusul, stomacul se dilata, scade peristaltica si apare staza gastrica. Aceasta este faza finala a evolutiei stenozei pilorice, cea decompensata sau stadiul de asistolie gastrica (5).
Simptomatologia clinica reflecta evolutia anatomica a leziunii. Astfel, initial apar dureri intermitente cu caracter colicativ care cedeaza spontan sau dupa varsaturi, acestea fiind dese si abundente. in aceasta etapa examenul obiectiv evidentiaza cla-potajul gastric intermitent precum si vizualizarea la nilul peretelui abdominal a contractiilor intense ale stomacului, sub forma de unde peristaltice. Urmeaza apoi modificarea caracterului durerilor care isi pierd aspectul de colica si devin moderate ca intensitate si persistente. Ele sunt insotite de senzatia de plenitudine epigastrica progresiva. Stomacul se destinde mult, undele peristaltice dispar, iar pacientul prezinta varsaturi (fara efort) abundente, dar rare, ce contin alimente ingerate in zilele precedente. Clapotajul devine permanent. in aceasta etapa se instaleaza semnele generale, cu slabire pana la casexie si edeme, datorita privarii alimentare. De asemenea, datorita varsaturilor abundente, se instaleaza deshidratare sera cu tahicardie si oligurie. Paraclinic aceste fenomene determina hipo-proteinemie, hipopotasemie, hipocalcemie si alcaloza hipocloremica.


Diagnosticul sugerat de loul clinic caracteristic se confirma prin endoscopie care evidentiaza incapacitatea fibroscopului de a depasi zona de stenoza si obiectiaza prin aspiratie cantitatea lichidului de staza. Examenul radiologie evidentiaza fazele de evolutie a stenozei cu deformarea regiunii pilorice, modificarile peristalticii gastrice si ale formei stomacului, cantitatea lichidului de staza si gradul de evacuare a stomacului, cu persistenta unui reziduu baritat timp de mai multe zile. Foarte frecnt apare o imagine radiologica caracteristica de stomac in "lighean\" sau "chiuta\", polul sau inferior ajungand sub crestele iliace (. 11). Deasupra coloanei baritate se poate dea o cantitate mare de staza gastrica prin care bariul "cade\" asemenea unor fulgi de zapada.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai