mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul duodenal
Index » Duodenul » Ulcerul duodenal
» Diverticuli duodenali

Diverticuli duodenali







Diverticulii duodenali sunt dilatatii saculare, unice sau multiple, dezvoltate pe seama peretelui duodenal, fiind formati din unul sau mai multe straturi ale acestuia, comunicand cu interiorul duodenului prin-tr-un orificiu mai ingust sau mai larg (14).

ISTORIC
Primul caz de diverticul duodenal a fost descris de catre Morgagni, in 1761, iar prima interventie chirurgicala a fost facuta de Forsell si Cey in 1915 (cit. de 1). Pe parcurs, odata cu descoperirea razelor X si a efectuarii examenelor baritate gastro-duodenale numarul acestora a crescut, in literatura de specialitate, ajungand la aproape 150 de cazuri la inceputul secolului XX si la peste 300 de cazuri, in prezent (1, 13) ca urmare a endoscopiei.


CLASIFICARE

Din punct de vedere etiologic, se descriu doua categorii de diverticuli (15):


- primitivi, fara legatura cu alta boala;

- secundari, care insotesc sau urmeaza unei afectiuni duodenale sau extraduodenale.




Dupa topografia lor, se impart in:

- diverticuli pe Di;


- diverticuli pe D2 care, la randul lor pot fi:

. diverticuli propriu-zisi;
. diverticuli de "fereastra\" localizati perite-rian sau juxtaterian;
. diverticuli pe D3;


. diverticuli pe D4.

La randul lor, diverticulii pe D2, D3 si D4 pot avea evolutie pre- intra- sau retropancreatica, iar cei de pe D3 si D4 pot ajunge pana la radacina mezenterului.


Dupa numarul lor, diverticulii pot fi: unici si multipli.

Din punct de vedere structural, se deosebesc:
- diverticuli aderati, al caror perete contine toate straturile duodenului;
- diverticuli "falsi\" alcatuiti din mucoasa si sub-mucoasa si, in functie de localizare, pot fi acoperiti sau nu de seroasa.
Dupa mecanismul de producere se clasifica in diverticuli de pulsiune, de tractiune si micsti.
Knoefel si Rattner (13) clasifica diverticulii duodenali in:


- extralumenali care, la randul lor sunt:

. primari, ce nu contin toate straturile duodenului, fiind localizati periampular;
. secundari, ce contin toate straturile duodenului, localizati pe D-i, de obicei fiind urmarea evolutiei unui ulcer bulbar;
- intralumenali, rezultat al remanierilor embrio-logice ale duodenului printr-o incompleta duplicatie sau printr-un diafragm duodenal, localizati, de cele mai multe ori pe D2.

EPIDEMIOLOGIE
Frecventa diverticulilor duodenali riaza intre 0,15-23% in raport de tehnica de examinare fara diferente intre sexe.
Examenele radiologice pe serii mari constata o frecventa intre 0,16-5,76% (1, 5, 13), in timp ce endoscopia creste proportia pana la 23% (9,12).
La autopsie, diverticulii duodenali au fost gasiti in procente de 11-22, apropiindu-se de cifrele actuale, in urma explorarilor paraclinice moderne (Ackerman cit. de 9).
Incidenta lor creste cu rsta, fiind foarte rar intalniti sub 40 ani si mai frecvent intre 50-60 ani (15).


ETIOPATOGENIE

Cauzele diverticulilor duodenali, sunt inca putin cunoscute.
Cei intralumenali (13) sunt rezultatul unor remanieri incomplete ale duodenului embrionar, in urma carora raman o serie de "buzunare\" interne sau diafragme incomplete ce dilata peretele, in urma presiunii executate de trecerea alimentelor prin duoden.
- diverticulii primitivi, al caror perete este incomplet, apar in locuri unde structura peretelui duodenal este mai slaba (periampular, la locul de patrundere a selor) ca urmare a presiunii intralu-menale, fiind numiti si diverticuli de pulsiune;
- diverticulii secundari, cu structura asemanatoare peretelui duodenal, sunt rezultatul unor afectiuni duodenale (ulcer duodenal) sau periduode-nale, ce produc tractiuni limitate asupra duodenului, cu dilatarea localizata a acestuia, intr-un anumit segment.


ANATOMIE PATOLOGICA

Localizarea diverticulilor se face pe toate seg-menele duodenului, dar mai frecvent pe D2. Statisticile confirma 4% localizari pe Di, 66% pe D2, 20% pe D3 si 10% pe D4, mai ales in zona conca si periampular (13,15).
Diverticulii de "fereastra\", sunt localizati in imediata apropiere a ampulei Vater, intre rsarea coledocului si peretele duodenal.
Marimea lor este riabila de la 5-l0 cm, iar forma poate fi rotunda sau olara comunicand cu lumenul duodenului printr-un orificiu de dimensiuni mai mici sau mai mari.
Peretele diverticulului poate contine toate straturile duodenului sau numai mucoasa si submu-coasa acoperite de seroasa, in acest caz, mucoasa and un numar redus de glande Brunner sau Lieberkuhn, adesea fiind ulcerata.


CLINICA

Simptomatologia este stearsa sau absenta (80-90% din cazuri), ei fiind descoperiti cu ocazia explorarilor radioiogice sau endoscopice sau ia necropsie (9,11,12). in 10-20% sunt simptomatici, semn al aparitiei complicatiilor, mai ales la rstnici dar si, in astfel de cazuri, simptomatologia este polimorfa si nespecifica manifestandu-se prin:


- greturi, urmare a distensiei pungii diverticulare;

- dureri abdominale postprandiale, situate in etajul superior, mimand suferinta altor organe cu care vin in raport direct (colecist, pancreas) si cu iradiere posterioara, ombilicala sau in hipocondrul drept;
- subicter sau icter, prin compresia C.B.P. sau prin litiaza coledociana, insotit de dureri sau prurit, frecvent intalnit in diverticulii juxtapapilari;
- febra si frisoane in cazul infectiei sau chiar fenomene de pancreatita acuta;
- hemoragii oculte sau chiar hematemeze si melene, urmate de anemie secundara.


Examenul obiectiv nu ofera date concludente. Se poate constata durere la palparea hipocondrului drept sau periombilical, paloare (urmare a anemiei), icter sau subicter, melena la tuseul rectal, sau alte semne ale complicatiilor.

EXPLORARI PARACLINICE
- Tranzitul baritat gastro-duodenal, in anumite incidente, reprezinta explorarea de baza si evidentiaza imagini rotunde sau olare, cu contur regulat, unice sau multiple (mai rar), situate pe conturul duodenal, sensibile la presiune, comunicand cu lumenul duodenal si cu mucoasa in continuitate (. 1, 2, 3), iar uneori chiar imagini hidro-aerice ale diverticulului, sau fistule interne.
Pentru suferinta diverticulara duodenala, Zollinger a descris chiar o triada patognomonica (cit. de 5):
- retentie prelungita a substantei de contrast (peste 24 h), in diverticul;
- durere in punct fix, la compresiune sub ecran, corespunzatoare localizarii diverticulului;
- rigiditatea conturului imaginii diverticulare ca urmare a absentei peristalticii.
- Fibroduodenoscopia ofera imagini clare, cu localizarea diverticulului, raporturile cu papila si prezenta sangerarii (cand exista). I s-a imputat faptul ca, prin insuflarea duodenului poate produce perforatia diverticulului.
- Colangiografia retrograda precizeaza, mai clar, raporturile diverticulului cu papila, cu C.B.P. si cu pancreasul.
- Tomografia computerizata este utila in cazul localizarilor intrapancreatice si retroperitoneale ale localizarilor precum si in caz de perforatii.

DIAGNOSTIC
- Diagnosticul pozitiv se sileste pe baza simptomatologiei (cand exista) si a explorarilor paracli-nice.
- Diagnosticul diferential se face cu afectiuni ale organelor vecine: colecistite, litiaza biliara, pancreatite acute si cronice, ulcere gastrice.

EVOLUTIE - COMPLICATII


Evolutia diverticulilor duodenali este spre complicatii.

Complicatiile descrise sunt:
- hemoragia diverticulara, sub forma hemoragiilor oculte, hematemeze sau melene, este mai frecventa pe diverticulii D3 ce penetreaza in pancreas;
- diverticulita acuta este urmarea obstructiei ori-ficiului diverticular, cu exacerbarea florei. Se manifesta clinic ca o apendicita acuta sau colecistita acuta si evolueaza spre perforatie cu peritonita acuta generalizata;
- ulceratia mucoasei apare in urma inflamatiei si este insotita de hemoragii sau perforatii;
- colecistite sau pancreatite acute, apar in diverticulii de fereastra si pot recidi;
- litiaza coledociana se produce ca urmare a stazei, prin compresiunea coledocului sau a infla-matiilor repetate diverticulare;
- malignizarea este exceptionala (6, 13) si apare mai ales in localizarile pe D2;

TRATAMENT
Tratamentul medical este simptomatic si consta in regim igienico-dietetic cu alimente usor digerabile, antispastice si drenaj postural si este indicat in formele necomplicate.
Tratamentul chirurgical este indicat in cazurile simptomatice care nu raspund la tratament medical si obligatoriu in caz de complicatii. Obiectivul principal este extirparea diverticulului atunci cand se poate.
Interventiile operatorii sunt directe, adresan-du-se diverticulului si indirecte, folosind metode ce nu se adreseaza acestuia (12).
Operatii directe:
- diverticulectomia extraduodenala se poate efectua in orice localizare in afara ferestrei duo-
denale si consta in excizia acestuia cu sutura peretelui. Cei situati pe partea convexa, necesita adesea, mobilizarea duodenului;
- diverticulectomia transduodenala se adreseaza localizarilor intrapancreatice sau diverticulilor de fereastra si consta in excizia acestora si sutura duodenului (sub protectia cateterizarii papilei);
- diverticulii intralumenali se pot exciza si endo-scopic (10);


Operatiile indirecte constau in:

- excluderea duodenului din circuitul digestiv prin rezectii gastrice cu gastro-jejunoanastomoza;
- deritii bilio-digestive, in cazul celor insotiti de complicatii biliare sau pancreatice (nu rezol complicatia pancreatica);
- sfincteropapilotomie endoscopica, in diverticulii juxtapapilari.
Desi aceste interventii par sa rezolve boala, ele sunt grete de o mortalitate operatorie intre 5-l0%, mai ales in cele directe.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai