mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul duodenal
Index » Duodenul » Ulcerul duodenal
» Anatomie patologica

Anatomie patologica





Ulcerul duodenal este caracterizat printr-o lipsa de substanta in peretele duodenal, cu diferite grade de profunzime, cu tendinta evoluti spre inzia in adancime, pana la seroasa. Aspectul macroscopic al leziunii in ulcerul cronic, vizibil la endoscopie, consta in zona de ulceratie rotunda sau olara, cu dimensiuni si adancimi riabile, cu margini net delimitate si cu fundul craterului acoperit de exsudat aderent sau, in caz de hemoragie recenta, cu crusta. Mucoasa care inconjoara craterul ulceros este intotdeauna eritematoasa, cu aspect inflamator, confirmat microscopic de prezenta infiltratelor celulare caracteristice inflamatiei acute sau cronice. Caracterul cronic si inziv al leziunii determina progresia ulceratiei in profunzime, prin puseuri de activitate succesive. Aceasta particularitate evoluti este confirmata de hiperplazia de tesut conjunctiv in jurul craterului, care constituie tesut de scleroza, cu formarea unei calozitati.
Ulcerul cronic poate penetra in evolutia sa un organ invecinat sau poate interesa un s sangvin, cu constituirea unei fistule sculare. Vindecarea craterului ulceros se face prin constituirea unei cicatrici albe, stelate, usor de identificat macroscopic, intraoperator. Ulcerul acut poate avea aspect de eroziune superficiala si afecteaza numai mucoasa pana la muscularis mucosae. Ulcerul acut profund intereseaza toate straturile parietale, dar edemul perilezional cuprinde histologic celule ce caracterizeaza inflamatia acuta (2,1) (. 1).

In ceea ce priveste localizarea, leziunea de ulcer duodenal apare cel mai frecvent la nivelul fetei anterioare sau posterioare a bulbului duodenal (pana la 95% din cazuri), rar postbulbar la nivelul genunchiului duodenal superior sau segmentului supraterian al D1. Trebuie mentionat de asemenea ca ulcerul poate fi unic sau multiplu (4,1).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Duodenul:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai